Rumänska tiggare döms för grovt häleri – slipper fängelse och böter

Bild: Polisen
  • Måndag 9 sep 2019 2019-09-09
E-post 7584

YSTAD Fem män som uppgivit i förhör att de varit i Sverige för att tigga och samla pant har dömts för grovt häleri efter att gripits med stöldgods för ett värde på nästan en halv miljon. Männen döms till villkorlig dom och sätts därmed på fri fot. De slipper även böter.

Den 7 juli grep polisen fem rumänska medborgare på väg till hamnen i Trelleborg med bilen full av verktyg och diesel som misstänktes vara stöldgods. Värdet av godset uppskattas av polisen till ett värde på 412 800 kronor. I förhör har männen uppgivit att de var i Sverige för att tigga och samla pant.

Läs även: Rumänsk tiggare anhållen i sin frånvaro för överfallsvåldtäkten i Bromma

Nu har de rumänska medborgarna Mangiur Asan, 23, Iasar Saban, 28, Ibram-Sisco Ali, 23, Bairam Asan, 35 och Iasar Saban, 35 år, dömts för grovt häleri av Ystad Tingsrätt, rapporterar Samhällsnytt. 

Männen döms till villkorlig dom, och försattes därmed på fri fot, då tingsrätten anser att det ”saknas anledning att befara att de kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet”.

Läs även: Åklagare: Rumäner ”lever lyxliv” på åldringsrån i Sverige

Straffvärdet för brottsligheten bedöms till fängelse i åtta månader, vilket är lågt för att medföra att påföljden ska bli fängelse. Tingsrätten anser inte heller att brottet är av sådant art att fängelse bör väljas som påföljd.

Männen slipper också böter. Detta på grund av att männen varit frihetsberövade med restriktioner sedan de greps.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag