S attackerar SD efter avslöjande om antisemitism i tidigare S-profilens Facebookgrupp

Bild: Moderata Samlingspartiet/CC BY-SA 4.0/Faksimil Facebook
  • Onsdag 15 nov 2023 2023-11-15
E-post

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) uppmanar oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) till att ta avstånd från antisemitismen inom sitt eget parti efter att Expressen avslöjat grov antisemitism i en Facebookgrupp för kvinnor och icke-binära som drivs av tidigare S-profilen Roba Kadhem.

– Vi har sett tidigare problem i Malmö med antisemitism hos den lokala SSU-föreningen. Här måste Magdalena Andersson på ett mycket tydligare sätt ta avstånd från de schatteringar inom sitt eget parti som uppenbarligen hyser de här åsikterna, säger Bohlin till Expressen.

Socialdemokraterna presstjänst slår emellertid ifrån sig, för att istället gå till motattack mot regeringens stödparti Sverigedemokraterna.

”Det aktuella fallet som Carl-Oskar Bohlin hänvisar till hanterades då av SSU. Det tåls att påminna om att det inte är vi som samarbetar med Sverigedemokraterna som har en högt uppsatt företrädare som inte anser att judar är svenskar. Det gör däremot Carl-Oskar Bohlin.”, skriver partiets presstjänst till Expressen.

Läs även: Tidigare S-profil till motattack när Expressen avslöjar antisemitism i hennes Facebookgrupp: ”Rasistiskt”

Facebookgruppen ”Pink Room” har över 184 000 medlemmar och beskrivs av Expressen som den största svenska Facebook-gruppen för kvinnor och icke-binära. Gruppen drivs av Roba Kadhem, som värvades av Socialdemokraterna våren 2022 för att hjälpa till med valrörelsen. Hon sades upp i oktober samma år, efter riksdagsvalet.

När Kadhem konfronterades av Expressen med de antisemitiska kommentarerna i hennes grupp gick hon till motattack och anklagade Expressens reporter för rasism mot araber.

”Att man som arab misstänkliggörs och hela tiden drabbas av den förutfattade meningen att man är antisemit, bara för att man är arab. Det är rasistiskt.” skrev hon bland annat till Expressen.

Läs även: SSU:s distriktsordförande: ”Jag hatar Israel som land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag