S och SD vill ha språktest för personal på äldreboenden – MP emot: ”Stigmatiserande”

Jörgen Fogelklou (SD). Foto: Roger Sahlström
  • Tisdag 19 maj 2020 2020-05-19
E-post 2342

GÖTEBORG Efter ett förslag från Sverigedemokraterna om språkkrav för anställda inom äldreomsorgen har Socialdemokraterna nu lagt fram ett eget förslag om språktest vid nyanställning. ”Stigmatiserande”, varnar Miljöpartiet.

Göteborgs-Posten rapporterar att SD var först att lägga fram en motion om språkkrav i äldreomsorgen. Som svar vill nu S införa språktest för personer som anställs inom äldreomsorg, funktionshindersverksamhet, fritidshem och förskola.

Man vill även att de som redan är anställda ska kunna bättra på sin svenska under arbetstid.

– Vi vill både ha ett språklyft och språktest, det hänger ihop. I grunden handlar det om kvaliteten inom välfärden, det är viktigt att kunna kommunicera på svenska. Det är oerhört avgörande, inte minst inom äldreomsorgen, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S).

Läs även: Äldreboenden anställer personal som inte kan svenska

Kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) välkomnar S förslag men hade hellre sett att partiet stödde SD:s ursprungliga motion.

– Det är en självklarhet. Man måste kunna svenska språket för att kunna jobba med äldre eller barn. Allt annat vore orimligt, säger han till Göteborgs-Posten.

Men MP:s kommunalråd Karin Pleijel är kritisk och vill inte se något generellt språktest. Det, menar hon, riskerar att få ”fel effekt”.

– Det kanske snarare blir stigmatiserande än att det löser problemen. Men det är otroligt viktigt att man ska kunna kommunicera med människor när man jobbar med människor. Den som behöver stöd ska få det, säger hon.

Läs även: Facket larmar – anställda på äldreboenden kan inte ordentlig svenska

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag