Egen majoritet för högern i Aftonbladet/Demoskop – V tappar stort

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 9 jul 2021 2021-07-09
E-post

Socialdemokraterna tar tillbaks väljare från Vänsterpartiet i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Även Sverigedemokraterna vinner tillbaka väljare, och det högerkonservativa blocket tillsammans med Liberalerna får en majoritet i mätningen.

Vänsterpartiet tappar 1,9 procentenheter i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop, där Socialdemokraterna går fram med nästan lite mycket, 1,8 procentenheter.

Mätningen kommer bara en dryg vecka efter en tidigare Aftonbladet/Demoskop-mätning där V ökade med hela 2,8 procentenheter efter att partiet fällt regeringen tillsammans med M, KD och SD.

Läs även: V och KD ökar i Aftonbladet/Demoskop – MP mindre än L

Den nya mätningen har utförts mellan 29 juni och 7 juli, alltså under den period där Löfven återkommit till makten.

I och med de återvunna väljarna från V når S 25,2 procent i mätningen, tre procentenheter lägre än valresultatet 28,2 som var partiets historiskt sämsta.

Läs även: Sluträkningen avgör om S gör sämsta valet någonsin

Även Sverigedemokraterna ökar i mätningen, med 1,1 procentenhet till 19,3 procent, och återvinner därmed den procentenhet partiet förlorade i förra mätningen.

Det  konservativa högerblocket M, KD och SD får dessutom tillsammans med L 50,6 procent i mätningen, mot 48,5 för det rödgröna blocket S, C, och MP tillsammans med V.

Samtidigt ligger både MP och L under riksdagsspärren med 3,5 procent var. Om opinionsläget står sig till valet 2022 kan det bli avgörande vilket av de respektive blockens minsta partier som lyckas hålla sig kvar i riksdagen.

Aftonbladet demoskops mätning i juli

Socialdemokraterna. 25,2 (+ 1,8)

Moderaterna. 21,7  (- 0,4)

Sverigedemokraterna. 19,3 (+ 1,1)

Centern. 10,4 (- 0,2)

Vänsterpartiet 9,4 (- 1,9 )

Kristdemokraterna 6,1 (- 0,7)

Miljöpartiet 3,5 (+ 0,2)

Liberalerna 3,5 (+ 0,1)

Övriga 0,9 (0)

Läs även: Liberal trotsade partilinjen – släppte fram Löfven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag