S-politiker vill fråga kriminella om hur brotten ska bekämpas

Bild: Faksimil SVT
  • Torsdag 16 jun 2022 2022-06-16
E-post 1757

I debattprogrammet ”Sverige möts” som sändes live på onsdag kväll i SVT deltog bland annat Lisa Nåbo, förbundsordförande för SSU, och presenterade ett annorlunda förslag på hur man ska bekämpa brott. Enligt Nåbo bör man nämligen fråga de kriminella själva till råds, och från dem kommer man få veta att fler poliser inte kommer att förhindra brott i tillräcklig utsträckning.

– Vi tycker ju verkligen att det saknas en bredd i den här debatten. Från högersidan presenterar man bara en del av svaret, säger Nåbo, som själv utbildas till polis.

– Absolut att det kan vara verksamt att skärpa straffen och ge polisen bättre verktyg, men huvudorsaken är ju att människor väljer att begå brott. Att det hela tiden skapas nya kriminella och nya brottsoffer, och det är ju det vi måste förebygga.

– Och då får man ju lyssna på, vad säger rikspolischefen, vad säger forskningen, vad säger de kriminella själva? Ja, det är ju inte fler poliser som kommer att förhindra att nya brott begås i den utsträckningen vi vill.

Läs även: Lärare larmar om lågbegåvade polisstudenter

– Men är det verkligen de kriminella man ska lyssna på när det gäller hur den här utvecklingen ska brytas? frågar programledaren Magnus Thorén

– Men då får du ju svaret på varför har du valt att begå det här brottet? Och då får man ju ganska tydligt svar. Jag har själv varit med om att unga börjar gråta av lättnad när vi låser in dem i arrestcellen för att de för första gången på väldigt länge får sova en natt när de inte behöver vara rädda.

– Det är ju väldigt talande för att de vill inte vara i det här livet som de har valt eller tvingats att välja. Och då måste ju samhället ge dem en annan valmöjlighet. Och då måste vi ju satsa på skolan, satsa på socialtjänsten, se till att unga hamnar i jobb. För det öppnar ju upp frihetsnyckeln för alla.

Debattdeltagaren Fredrik Kärrholm, som är kriminolog, ex-polis och moderat riksdagskandidat, menar att förslaget att ta råd från de kriminella är ”fasligt naivt”.

– Det är fasligt naivt att lyssna på de kriminella, som Lisa föreslår. Det vi ska göra är att se till forskningen, vad säger forskningen? En sak vi vet utifrån forskningen, som är övertydligt, det är en mer närvarande polis som är synlig, det har en brottsförebyggande effekt. Låser vi in högaktiva kriminella, inkapaciterar vi dem, så får vi också en brottsförebyggande effekt. Sitter du inlåst kan du inte begå brott.

Lisa Nåbos inlägg i debatten kommenteras av Sverigedemokraterna på Twitter.

Läs även: GW:s lösning på poliskrisen: Sparka hela ledningen

Läs även: 20 dödsskjutningar hittills i år: ”Har startat oerhört olyckligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag