S svänger om Nato – tidigare nej gäller inte längre

Foto: Fanni Uusitalo | valtioneuvoston kanslia (CC BY 2.0)
  • Måndag 11 apr 2022 2022-04-11
E-post 72

Socialdemokraternas tidigare kongressbeslut om att säga nej till ett svenskt medlemskap i Nato gäller inte längre, meddelar partiet i ett pressmeddelande. ”De analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska kongressens säkerhetspolitiska ställningstaganden utgår från en verklighet som inte finns kvar efter Rysslands olagliga krig” enligt pressmeddelandet.

”När Ryssland invaderade Ukraina förändrades Sveriges säkerhetspolitiska läge i grunden. Det får också konsekvenser för vårt lands, och vårt partis, säkerhetspolitiska vägval” skriver partiet, som ska ”genomföra en säkerhetspolitisk dialog i partiet som alla intresserade medlemmar bjuds in till”.

– Självklart är ledstjärnan för våra diskussioner vad som är bäst för Sveriges säkerhet. Och det är en bredare diskussion än frågan om ja eller nej till Nato-medlemskap, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i ett uttalande.

Läs även: Åkesson öppnar för att följa Finland in i Nato

– Hur vi ser att vi bäst värnar Sveriges säkerhet nu och i framtiden? Hur ska vi agera i det här nya läget för att Sverige ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter och internationell fred och säkerhet? fortsätter han.

Aftonbladet rapporter att partiets verkställande utskott ska ha tagit beslut om den nya inriktningen under ett möte på fredagen, och att man även beslutat att det ska hålla medlemsmöten runt om i landet där säkerhetspolitiken ska diskuteras.

– Partiledningen uppmanar till att man i distrikten har dialog med distriktsstyrelserna men också med medlemmar som vill vara med och diskutera det säkerhetspolitiska läget med allt vad det innebär, på möten som ska anordnas, säger en partistyrelseledamot till Aftonbladet.

Läs även: Göran Persson: Sverige bör inte gå med i Nato

Läs även: Undersökning: Svensk majoritet vill gå med i Nato – om Finland gör det

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag