S vill låta elkunder avbetala elräkningar

Mikael Damberg (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 sep 2022 2022-09-08
E-post

Orolig för vinterns elräkning? Om regeringen får sitta kvar kommer du i alla fall få möjligheten att betala av den med en betalningsplan. Det är det senaste S-utspelet om den pågående elkrisen.

De politiska partierna har olika förslag på hur elprischocken ska dämpas, från att införa ”Sverigepriser” (V) till att avskaffa moms under vintermånaderna (SD, KD).

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Nu kommer Socialdemokraternas förslag, som är att elkunder ska kunna betala av sina höga elräkningar med en avbetalningsplan, rapporterar TT.

– Staten ska erbjuda lån till elhandelsbolagen för att säkra att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till de kunder som har svårt att betala hela sin elräkning direkt, säger finansminister Mikael Damberg på en pressträff.

Regeringen kallar åtgärden för en ”elräknings-akut” och vill att den ska vara på plats så att elkunder kan erbjudas avbetalningsplaner från och med november.

– Därför att den yttersta konsekvensen för den som inte kan betala elräkningen är att elen stängs av, säger Damberg.

Läs även: Augusti ny rekordmånad – dyraste elpriset någonsin

Läs även: Varnar för vinterns elprischock: 50 000 kronor mer för villaägare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag