Varnar för vinterns elprischock: 50 000 kronor mer för villaägare

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Torsdag 4 aug 2022 2022-08-04
E-post 36

Villaägare i södra Sverige kan få betala omkring 50 000 kronor mer för elen kommande vinter, varnar en elanalytiker för i Dagens Industri. Men kostnaden kan bli högre än så för personer med direktverkande el, eller om Putin stänger av gasen till Europa.

Elanalytikern Christian Holtz på energikonsultföretaget Merlin & Metis varnar för att vinterns elpriser kan bli så höga att villaägare i södra Sverige kan få betala 50 000 kronor mer än vanligt för elen kommande vinter.

– Då har jag räknat på 6 månader, oktober-mars. Jag har antagit att villaägaren under den perioden förbrukar 13.000 kWh, att elpriset blir 3 kr plus moms dyrare än vad de är vana vid, säger Christian Holtz till Dagens Industri.

Läs även: Expert varnar för ny elprischock i vinter: ”Gott och väl det dubbla”

Men 50 000 kronor är inget tak för hur hög kostnaden kan bli, utan personer med sämre värmesystem som bor i södra Sveriges särskilt utsatta elområden kan mycket väl få betala ännu mer.

– För hus i södra Sverige med direktverkande el kan det bli mer. Det kan även bli mer om Putin verkligen stänger av gaskranen, säger Holtz.

De svenska elpriserna började skena efter att Ringhals 1 stängde den 31 december 2020. Sedan dess har elkrisen förvärrats av den ryska invasionen av Ukraina och de minskade ryska gasleveranserna till Europa, där särskilt Tyskland är beroende av rysk gas efter avvecklingen av den tyska kärnkraften.

Läs även: Så vilseleder energiministern om elpriser i SVT

Läs även: Elprischock skakar Sverige – nytt rekord för juli

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag