Så trollade Chang Twitter – påstod att han fått 773 669 kronor i elstöd

Bild: Nyheter Idag / Faksimil Twitter
  • Söndag 19 mar 2023 2023-03-19
E-post 0

Är Nyheter Idags medgrundare Chang Frick den rekordmottagare som fick tillbaka 773 669 kronor i elstöd? Nej. Men på Twitter var det många som gick på trollningen. Nyheter Idag går i denna artikel igenom några av dem.
– Jag är mycket nöjd med PR-tricket, säger Frick.

773 669 kronor. Så mycket fick en person i södra Sverige i elprisstöd, något som Sveriges Radio tidigare har rapporterat om.

I lördags gick Chang Frick ut med ”nyheten” att det var han av alla människor som i egenskap av elhandlare var mottagaren av rekordstödet. På Twitter publicerade Nyheter Idags medgrundare och majoritetsägare två filmer där han pratade med en kvinna på Försäkringskassan om saken.

Läs även: Anders Lindberg rasar när Chang Frick vill ordna böneutrop utanför hans hem

Sant eller falskt? Nu har vi svaret: det är inte Chang Frick som fick rekordstödet på 773 669 kronor.

– I min första tweet med videoklipp skriver jag rakt ut att ”man kan tro att det här är ett jävla skämt”. Vilket det alltså är. Vi lade även in andra ledtrådar för den uppmärksamme. Bland annat stämmer inte saldot med insättningen om man kontrollräknar. Utöver det lade vi även till en betalning från OnlyFans, säger han i ett uttalande på kärnkraft.se.

Men innan Frick gick ut med att det hela var en trollning hade nyheten hunnit sprida sig på Twitter, där somliga ilsknade till över att rekordstödet gått till honom.

– Nu pratar mängder av människor i sociala medier om mitt elbolag kärnkraft.se, framför allt vänsterkonton. Jag är mycket nöjd med PR-tricket, säger Frick.

Här är ett axplock av några av dem som – vad det verkar – gick på trollningen. Däribland Gösta Hultén, tidigare reporter på Sveriges Radio och Örebros SSU-ordförande Matilda Aminto Janson.

Somliga lyckades dock syna bluffen.

Vissa noterade även utbetalningen på över 13 000 kronor från OnlyFans, en betalplattform som är mest känd för att vara tillhåll för utvikningsmodeller och porrstjärnor.

Daniel Swedin, föräldraledig politisk redaktör för den LO-anslutna tidningen Arbetet, kommenterade videon på lördagen. Nu skriver han att ”alla som ’gick på’ Fricks trollning har trollat honom”.

Läs även: Morgan Johansson: Billström vågar inte gå emot Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag