Sabuni: Viktigt att prata mer om rasism mot vita svenskar

Nyamko Sabuni Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 21 dec 2021 2021-12-21
E-post

SVERIGE Vi måste prata mer om och kartlägga diskriminering och rasism mot vita svenskar – ett problem som vi har ignorerat alltför länge. Det säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i Ekots lördagsintervju.

Brottsförebyggande rådet har kommit ut med en rapport som visar att antalet anmälda ungdomsrån mer än fördubblades mellan 2015 och 2019. Förövarna har oftast utländsk bakgrund medan offren vanligtvis har svensk bakgrund.

– Jag drar slutsatsen att den svenska skolan inte fungerar tillräckligt väl, och därmed också den svenska integrationen, säger Nyamko Sabuni.

– Majoriteten av dessa unga är sådana som har lämnat grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Sabuni får frågan om det vore bra att titta på hur främlingsfientlighet och hat spelar en roll i vilka som utsätts för ungdomsrånen.

– Jag tror det är viktigt att generellt sett prata mer och kartlägga mer diskriminering i samhället – inte bara diskriminering gentemot svenskar med invandrarbakgrund utan också diskriminering eller rasism eller vad det nu kan vara gentemot svenskar, vita svenskar.

– Det är viktigt och vi har alldeles för länge velat låtsas om att vi i vårt samhälle inte har den typ av mekanism, den typ av fenomen, men jag menar att de finns där. Och nu börjar det tydligen drabba också andra, inte bara de i mindre bemedlade områden utan också andra i samhället.

Programledaren: Du menar alltså att det finns en sorts rasism mot infödda svenskar?

– Det finns rasism mellan olika folkgrupper, mot olika folkgrupper i vårt samhälle. Om man inte har velat erkänna det tidigare så är det nog bra att man nu inser det. Själv, som afrosvensk, så vet jag – hela min uppväxt har ju präglats av det.

Läs även: Brå: Ungdomsrånen i Sverige har mer än fördubblats

Läs även: Guillou: Hala badkar farligare än beväpnade tonårsligor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag