Sabuni (L): skärp straffen för attacker mot blåljuspersonal

Bild: Nyheter Idag / Wille Öhgren CC BY-SA 4.0
 • Onsdag 2 Dec 2020 2020-12-02
E-post 13

SVERIGE Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se hårdare straff för angrepp mot blåljuspersonal. I en debattartikel i SvD listar hon tillsammans med ordföranden för Ambulansförbundet och ordföranden för Brandmännens riksförbund fem åtgärder för att stoppa attackerna.

Attacker mot blåljuspersonal måste få hårdare konsekvenser. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tillsammans med Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet, och Peter Bergh, ordförande för Brandmännens riksförbund, i en debattartikel på Svenska Dagbladet.

I debattartikeln listar skribenterna fem åtgärder för att stoppa attackerna:

 1. Angrepp på ambulans- och räddningstjänstpersonal ska straffas som angrepp på polis.
  Ambulans- och räddningstjänstpersonal bör likt polis omfattas av lagen om våld eller hot mot tjänsteman och åtnjuta samma skydd och rättigheter.
 2. Bredda det straffrättsliga skyddet och skärp straffskalorna.
  Alltid minst sex månaders fängelse för våld mot blåljuspersonal – idag är lägsta straff 14 dagar.
 3. Säkerställ informationsflödet för ambulans och räddningstjänst vid larm i kriminella miljöer.
  Ambulans och räddningstjänst bör tidigt vid utryckning veta om de ska in i riskfyllda miljöer där de behöver poliseskort.
 4. Ta bort tillståndsplikten för att montera övervakningskameror på blåljusfordon.
  Alla blåljusfordon bör ha möjlighet att utrustas med kameror för att lättare identifiera de som utför attackerna.
 5. Skydda blåljuspersonal från hot och våld genom anonymiserade personuppgifter.
  Polis, ambulans- och räddningstjänstpersonal bör få anonyma uppgifter i dokument som de annars kan spåras genom. Detta för att minska den hotbild som finns från kriminella.

Debattörerna skriver också att blåljuspersonal ”som verkar i våra utsatta områden vittnar om en omfattande och fortsatt växande hotbild” och att det är en utveckling som måste stoppas.

Den senaste tiden har flera uppmärksammade fall inträffat där blåljuspersonal attackerats. Däribland en omskriven händelse i Sollentuna där en ambulans blev utsatt för stenkastning under utryckning.

Läs även: ”Vi avbröt ett gangbang!” – EU-parlamentariker försökte fly genom fönster när belgisk polis slog till mot bögklubb

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag