Schori: Avbryt militärt samarbete med USA på grund av konflikten med Iran

Bild: Frankie Fouganthin/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International/Shealah Craighead
  • Torsdag 16 jan 2020 2020-01-16
E-post 801

Sverige bör avbryta allt militärt samarbete med USA på grund av konflikten med Iran, skriver Pierre Schori (S) i en debattartikel där han anklagar Trump för lönnmord och för att utsätta Irans befolkning för sanktioner.

”Avbryt allt militärt samarbete med Trump” kräver Pierre Schori, tidigare diplomat och ledande socialdemokratisk politiker i en debattartikel på Aftonbladet Kultur.

Läs även: Bildt och Schori: Ta hem IS-terroristerna

Enligt Schori har Donald Trump utsatt Iran för ”extrema ekonomiska sanktioner som främst drabbar civilbefolkningen” i samband med att Trump sade upp vad Schori kallar ”det livsviktiga kärnenergiavtalet”.

Schori anklagar också Trump för att ha beordrat ”lönnmordet i Bagdad på den iranske militäre ledaren Qassem Soleimani och hans irakiske kollega Abu Mahdi, med följe”.

Qasem Soleimani

Qasem Soleimani var iransk general i det Revolutionära Gardet, som har till uppgift att militärt beskydda det islamistiska styret mot exempelvis demonstranter.

Inom Revolutionära Gardet ledde Soleimani Quds-styrkan, som ansvarar för hemliga och militära operationer utomlands.

Soleimani ansvarade bland mycket annat för samarbetet med Hizbollah i Libanon, för det iranska deltagandet i det syriska inbördeskriget och de shiitiska miliserna i Irak.

USA betraktade Soleimani som en terrorist och dödade honom i en drönarattack den 3 januari

Schori pekar också på att Trump hotat att slå till mot ”52 iranska platser, några på väldigt hög nivå och av vikt för Iran och iransk kultur”, vilket Schori menar skulle vara ett krigsbrott.

Därför anser Pierre Schori att ”det är dags att pausa allt militärt samarbete med Pentagon så länge Donald Trump sitter vid makten”.

Iranier protesterade nyligen mot regimen efter att det framkommit att militären sköt ned ett ukrainskt passagerarplan.

Vid tidigare protester mot regimen i november kan så många som 1500 människor ha dödats av det Revolutionära Gardet, där Soleimani var general.

Läs även: Diktatorn Mugabe död – hyllas av Schori (S): ”Hade också oturen att omge sig med dåliga rådgivare”

Läs även: Trumps varning till den iranska regimen: ”Sluta döda ert stora iranska folk!”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag