Schyman avgår som partiledare: ”Partiet mer stabilt”

Fi:s partiledare Gudrun Schyman. Foto: News Oresund
  • Söndag 28 okt 2018 2018-10-28
E-post 151

SVERIGE Gudrun Schyman avgår som partiledare för Feministiskt initiativ efter elva år som partiledare. Hon uppger att hon kommer stanna inom kommunpolitiken i Simrishamn och vara med att starta ”Fi Akademi”.

Efter elva år som partiledare för Feministiskt initiativ avgår nu Gudrun Schyman. Hon kommer dock inte lämna partiet som, trots det dåliga valresultatet, hon anser är mer stabilt än någonsin, det uppger Dagens Nyheter.

Feministiskt initiativ gjorde ett katastrofval och landande på 0,45 procent i riksdagsvalet. Partiet tappade mer än åtta av tio väljare. Schyman tänkte då att det inte var rätt tid att avgå men hon har nu ändrat sig.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger Gudrun Schyman till Dagens Nyheter.

Schyman hamnade i blåsväder under sensommaren i samband med Javidi-skandalen då hon delade en intervju med  Fi:s riksdagskandidat Oldoz Javidi där Javidi gjorde uttalanden om hur israeler ges plats att bo i USA till förmån för palestinier.

Läs mer: Gudrun Schyman delade antisemitisk text

Läs mer: Antisemitiskt Initiativ: Riksdagskandidaten Javidi skickade judetexten till FI före publicering

Schyman kommer inte kandidera för omval vid nästa kongress men förblir kvar i partiet och tar sig an rollen som ledare för den politikerskola som Fi är i fart med att grunda. ”Fi Akademi” ska skola nya medlemmar i statskunskap och etik.

Fi fick mandat i 13 kommuner och Schyman kommer förbli kvar i kommunpolitiken i Simrishamn. Schyman skyller det dåliga valresultatet delvis på grund av att metoo inte blev en tillräckligt politisk fråga och anklagar konservativa krafter för att dölja frågan.

– När vi tappar i en opinionsmätning, leder det till att vi utesluts från debatter. Vi bjuds inte in, tidningarna slutar redovisa våra ståndpunkter i genomgångar. Vi hamnade i medieskugga och för ett parti utan pengar, som vårt, är det inte lätt att nå ut då.

Gudrun är den andra partiledaren för Fi som avgår det senaste två åren. Under 2017 avgick Victoria Kawesa som partiledare för Fi och under oktober månade dömdes hon för misshandel.

LÄS ÄVEN: Partiledare för Feministiskt initiativ avgår

LÄS ÄVEN: Victoria Kawesa döms för misshandel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag