SD kan stödja Natoansökan efter nytt beslut

Bild: Sverigedemokraterna
  • Måndag 11 apr 2022 2022-04-11
E-post 140

Sverigedemokraternas ledning har fått mandat av partistyrelsen att stödja en svensk ansökan till Nato, rapporterar Expressen

Beslutet fattades på ett extrainkallat möte på måndagen med anledning av att Finland kan komma att ansöka om medlemskap i Nato inom kort.

– Vi ska gå i takt med Finland och inte springa efter, säger partiets utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson till Expressen.

– Om Finland skulle gå väldigt snabbt fram, det talas om juni, så ställs frågan verkligen på sin spets. Då måste vi, enligt min uppfattning, som inte prövats i partistyrelsen, också inleda den processen så snabbt som möjligt oaktat allt annat, sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet i tidningens partiledarintervju som publicerades på lördagen.

Beskedet från SD innebär att det nu finns en svensk riksdagsmajoritet för ett medlemskap i Nato om Finland väljer att gå med.

Tidigare på måndagen meddelade regerande Socialdemokraterna att partiet inte längre säger nej till ett Nato-medlemskap. Däremot har S ännu inte uttalat att man avser ansöka medlemskap i Nato.

Läs även: Åkesson öppnar för att följa Finland in i Nato

Läs även: S svänger om Nato – tidigare nej gäller inte längre

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag