SD KU-anmäler regeringens afghanförslag – behöver stöd från en tredjedel av riksdagen

Paula Bieler (SD). Foto: Nyheter Idag
Paula Bieler (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 25 apr 2018 2018-04-25
E-post 2700

SVERIGE Sverigedemokraterna går ut i ett pressmeddelande om att de KU-anmäler regeringens kritiserade förslag om att låta 9000 afghaner stanna i Sverige. Om en tredjedel av riksdagen bifaller sverigedemokraternas utspel måste regeringens förslag omprövas.

Efter att Centerpartiet gått med på att rösta för regeringens väldigt kritiserade förslag om att låta 9000 afghaner få stanna i Sverige gör nu Sverigedemokraterna en KU-anmälan.

Regeringen tillsammans med Centerpartiet vill genomföra ett förslag som innebär att 9000 ensamkommande afghaner får en till chans till att stanna i Sverige, även om de har fått avslag av Migrationsverket.

Förslaget har kritiserats från många håll. Bland annat har Ulf Kristersson markerat kraftigt mot allianskollegan Annie Lööf och Jimmie Åkesson spår att utspelet innebär dödsstöten för Alliansen.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristerssons skoningslösa sågning av Annie Lööfs och Centerns afghanlöfte: ”Konsekvenserna ligger hos dem”

LÄS ÄVEN: ”Obefintlig trovärdighet”: SD dödförklarar Alliansen efter Centerpartiets afghanamnesti

LÄS ÄVEN: ”Vuxna män”: Staffan Danielsson (C) vägrar rösta för Annies afghanamnesti

LÄS ÄVEN: Chocknota för kommunerna när Annie Lööfs 9 000 afghaner får ny chans

I ett pressmeddelande uppger nu Sverigedemokraterna att de kommer kräva att förslaget ska återförvisas av kammaren och omprövas. För att det ska kunna gå måste en tredjedel av riksdagen bifalla anmälan.

– Det står sedan tidigare klart att förslaget i sak urholkar asylreglerna genom att belöna vuxna individer som saknar skyddsskäl och struntat i avslagsbeslut, dessutom till höga kostnader. Till och med Centerpartiet påtalar att förslaget är dåligt utformat, men vill ändå stödja det, vilket är oförsvarligt, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson, i pressmeddelandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag