SD ökar efter korankris och Jomshofbråk: ”Stärkt sin ställning”

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 sep 2023 2023-09-07
E-post

Sverigedemokraterna ökar med 1,6 procentenheter och når 19,7 procent i den senaste mätningen från SVT/Kantar Public. Därmed passerar SD Moderaterna och blir mätningens näst största parti.

– Det är i närheten av valresultatet som var på drygt 20 procent och det visar ju på att SD inte har förlorat på diskussionen om justitieutskottets ordförande eller korankrisen, utan snarare stärkt sin ställning, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, till SVT.

Läs även: Vänstern rasar efter Jomshof-förlusten

Mätningen genomfördes under de två sista veckorna i augusti då terrorhotsnivån höjdes, flera koranbränningar ägde rum och oppositionen misslyckades med att tvinga bort Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet.

– Jag tror väljare uppskattar den tydliga signal som finns hos SD om att Sverige ska vara en öppen demokratisk stat som präglas av en frihet att faktiskt kunna nyttja de friheter som finns i våra grundlagar, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

I övrigt är förändringarna i mätningen små. Tre av riksdagens partier – Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – ligger under riksdagsspärren i mätningen medan Miljöpartiet, som tappar en halv procentenhet, ligger strax över spärren med 4,3 procent.

Läs även: SD ökar i Ipsos till DN:s förvåning

Kantar publics mätning i september

Mätperiod 21 augusti till 3 september. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 37,6 (-0,4)

Sverigedemokraterna 19,7 (+1,6)

Moderaterna 19,0 (-0,2)

Vänsterpartiet 7,6 (+-0)

Miljöpartiet 4,3 (-0,5)

Centerpartiet 3,9 (-0,4)

Kristdemokraterna 3,1 (-0,1)

Liberalerna 3,0 (-0,2)

Övriga partier 1,8 (+0,1)

Läs även: Blågul kollaps i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag