Vänstern rasar efter Jomshof-förlusten

Bild: Sveriges riksdag/Nyheter Idag
  • Fredag 1 sep 2023 2023-09-01
E-post

Vänsterprofiler som ex-ministrarna Morgan Johansson, Annika Strandhäll och Ardalan Shekarabi, Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg och Tro och Solidaritets tidigare ordförande Ulf Bjereld rasar efter att oppositionen misslyckats med att fälla Richard Jomshof (SD) som justitieutskottets ordförande. Bland annat anklagas utskottets blågula ledamöter för att ”riskera svenska folkets säkerhet” genom att inte fälla Jomshof.

På torsdagen försökte den rödgröna oppositionen fälla Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet, men omröstningen i utskottet stoppades med en rösts övervikt, då samtliga blågula ledamöter röstat mot förslaget om en omröstning för att avsätta Jomshof.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson hade i god tid innan omröstningen förklarat att partiets ledamot i utskottet inte kommer rösta för att fälla Jomshof.

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden och det tycker jag är lämpligt, sade Pehrson till Aftonbladet.

Läs även: Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Trots det klara beskedet uttrycker många från vänstern besvikelse efter torsdagens omröstning.

– Jag känner en stor besvikelse över att de väljer att backa upp Jomshof och sätter lojaliteten med honom och SD före Sveriges nationella säkerhetsintressen, säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi efter mötet enligt Dagens Nyheter.

På plattformen X är tonläget ännu högre. Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) menar att ”Jomshof (SD) missbrukar sin ställning och förvärrar säkerhetsläget genom att systematiskt bedriva hatpropaganda och uppmana till koranbränningar” och anklagar regeringspartierna för att ”hålla honom om ryggen”.

Carl Melin, socialdemokratiskt kommunpolitiker i Haninge och inflytelserik tyckonom på sociala medier, hävdar att de ledamöter som inte röstade för att fälla Jomshof har ”ett personligt ansvar för det ökade hotläget gentemot Sverige och eventuella konsekvenser av detta.”

Före detta klimat- och miljöminister Annika Strandhäll går på samma linje och menar att de som inte röstade för att fälla Jomshof ”riskerar svenska folkets säkerhet”.

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld, tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, väljer att angripa Liberalerna för förlusten. ”Så hållfast var det liberala ankaret” skriver Bjereld.

Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg besvarar ett inlägg från Moderaternas ledamot i utskottet Louise Meijer med att hävda att ”omröstningen handlade om ifall ni ställer er bakom Richard Jomshof”.

Centerpartiets ledamot i justitieutskottet Ulrika Liljeberg är mer lågmäld i sin kritik, och skriver att hennes parti tycker att ”det är beklagligt att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) får sitta kvar med stöd av L, M och KD.”

Anders Wijkman, tidigare politiker för Moderaterna och Kristdemokraterna, numera klimataktivist, tycker det är ”trams” att åberopa praxis i frågan. ”Självklart skall en ledamot som uppträder olämpligt kunna röstas bort. Särskilt i rollen som ordf i Justitieutskottet!” menar Wijkman.

Läs även: Klimatalarmist vill inte minska sin boyta skyller på sin fru

Läs även: Jomshof: ”Finns inget i det jag säger som är fel”

Läs även: Här rättas Magdalena Andersson av plattformen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag