SD ökar och S tappar i SVT/Novus

Jimmie Åkesson, Stefan Löfven Foto: Pressbild/SVT
  • Lördag 12 jun 2021 2021-06-12
E-post 1012

SD ökar, S tappar och L får sin sämsta siffra någonsin i den senaste mätningen från SVT Novus. Ingen av förändringarna är signifikant, men Novus VD Torbjörn Sjöström skriver i en kommentar att mätningen kan ge en fingervisning om hur väljarna kommer röra på sig när sjukvården blir en mindre viktig fråga och lag och ordning samt invandring återkommer som väljarnas viktigaste frågor.

Sverigedemokraterna ökar med 1,1 procentenheter medan Socialdemokraterna tappar 1,4 procentenheter i juni månads väljarbarometer från SVT/Novus.

Läs även: Kräftgång för M när L ökar i Sentios majmätning

Sverigedemokraterna vinner främst väljare från Moderaterna, som emellertid håller ställningarna genom att ta väljare från sofflocket och Liberalerna.

L tappar 0,6 procentenheter och når bara 2,3 procent, den lägsta siffra partiet fått i SVT Novus. L behöver därmed närapå fördubbla sitt stöd för att ta sig över fyraprocentspärren.

På övre sidan av spärren ökar Miljöpartiet marginellt och får 4,2 procent i mätningen. Centerpartiet ökar med 0,7 procentenheter och får 9,4 i mätningen.

Tredje största partiet i SVT/Novus är emellertid fortfarande Vänsterpartiet, som noterar 9,6 procent efter en marginell ökning med 0,1 procentenhet.

Ingen av förändringarna i mätningen är signifikant, men Novus VD Torbjörn Sjöström skriver att mätningen ändå kan ge en fingervisning om hur partisympatierna kan komma att förändras under sommaren.

”Om sommaren blir som tidigare år och våldsbrotten dominerar nyhetsrapporteringen och Covid kommer att bli allt mindre framträdande så kommer vi kanske se rätt stora väljarförändringar efter semestern” skriver Sjöström, som pekar ut M och SD som partier som kan tjäna på om sjukvårdsfrågan tappar i betydelse hos väljarna och ersätts som viktigaste fråga av lag och ordning och invandring.

Läs även: SD vinner stöd bland invandrare och LO-medlemmar

Läs även: JÖK-partierna tappar stort i Aftonbladet/Demoskop – jumboplats för MP

SVT/Novus partisympatiundersökning för juni

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 26,1 (-1,4)

Moderaterna 22,6 (-0,3)

Sverigedemokraterna 19,2 (+1,1)

Vänsterpartiet 9,6 (+0,1)

Centerpartiet 9,4 (+0,7)

Kristdemokraterna 5,3 (+-0)

Miljöpartiet 4,2 (+0,2)

Liberalerna 2,3 (-0,6)

Övriga partiet 1,3 (+0,2)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag