SD-politiker i Värmland lämnar efter Christer Pettersson-bild

Foto: Google Maps/Privat
  • Söndag 20 jan 2019 2019-01-20
E-post 44

TORSBY Stefan Löfven (S) blev vald till statsminister i riksdagen på fredagen. Då postade Erik Wennerström, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Torsby kommun, en bild på Christer Pettersson på Facebook med texten ”Christer Pettersson, var är du när Sverige behöver dig?”, något som SVT Värmland var först att berätta om. Nu lämnar Wennerström sina uppdrag. 

Erik Wennerström är kommunfullmäktigeledamot och sitter i miljö, bygg- och räddningsnämnden i Torsby för Sverigedemokraterna. Efter statsministervalet lade han upp en bild på Facebook på numera avlidne Christer Pettersson, som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten för mordet på Olof Palme, med texten ”Christer Pettersson, var är du när Sverige behöver dig?”.

Läs även: Efter skandalerna – nu avgår SSU Skånes ordförande

NWT rapporterar att Wennerström lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Runar Filper är ordförande för SD i Värmland.

– Jag och Erik har haft samtal och vi har gemensamt kommit fram till det beslutet. Erik tar konsekvenserna av sin olämpliga och ogenomtänkta delning på Facebook och lämnar politiken med omedelbar verkan, säger Filper till NWT och fortsätter:

– Det fanns inga betänkligheter om att göra på något annat sätt.

SVT Värmland, som var först att rapportera om inlägget, uppger att det i kommentarerna till det numera borttagna inlägget kom frågor till Wennerström vad han menade. När en person frågar om Wennerström förespråkar mord på statsministern svarar Wennerström:

”Ironi, men överväger en flytt till Norge”, följt av:

”Hatar Stefan Löfven, men önskar inte livet ur han. Men önskar hans omedelbara avgång”.

När SVT Värmland konfronterar Erik Wennerström kallar han det för ironi och rättfärdigar sin delning med ”1o 000 andra har gjort det”.

När reportern påpekar att Wennerström som folkvald politiker måste stå för det som han lägger ut börjar Wennerström i stället att ifrågasätta hur bilden kommit till SVT:s kännedom.

– Ja, jag står för att det är ett skämt. Dessutom undrar jag hur du har sett det, det är bara mina vänner som ser vad jag lägger ut, undrar Erik Wennerström.

SVT:s reporter berättar att han sett inlägget i skärmdumpar. Då vill Erik Wennerström veta mer.

– Vem har tipsat dig, frågar han.

– Det kan jag inte säga, svarar SVT:s reporter.

– Jo, det är du skyldig att göra, påstår Erik Wennerström.

– Nej, vi har källskydd i Sverige, svarar SVT:s reporter.

Det finns också ett efterforskningsförbud, vilket förbjuder folkvalda eller myndighetspersoner att överhuvudtaget fråga efter källor.

Efterforskningsförbud

Efterforskningsförbudet är en del av grundlagen Tryckfrihetsförordningen.

Den innebär att myndigheter eller andra allmänna organ – personer inom de organisationerna – inte får efterforska vem som har lämnat ett meddelande eller tips med stöd av meddelarfriheten.
Den som tagit emot ett tips med stöd av meddelarfriheten har tystnadsplikt.

Läs även: Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag