SD: Slopa bidrag för icke-medborgare

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 25 apr 2021 2021-04-25
E-post 2389

SVERIGE Sverigedemokraterna förbereder ett nytt reformförslag som innebär slopade bidrag för boende i landet som inte är svenska medborgare. Det rapporterar Dagens Nyheter. – Medborgarskapet ska bli något eftersträvansvärt som innebär att man får förmåner, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Inför ett eventuellt maktskifte och samarbete med framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna förbereder Sverigedemokraterna nya förslag för att ändra landets politik.

Ett av förslagen som partiet snart kommer att presentera handlar om att dra in bidrag för människor som bor i Sverige men inte är svenska medborgare. Detta enligt Dagens Nyheter som har tagit del av förslaget.

Förslaget för indragna ersättningar gäller föräldrapenning, garantipension, barnbidrag samt flera andra bidrag som just nu delas ut även till icke-medborgare i landet. Med undantag för EU-medborgare vill SD bara ge dessa bidrag till människor med svenskt medborgarskap.

– För oss är den här reformen avgörande på många sätt. Vi måste komma vidare med en kravbaserad integrationspolitik, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter. Han fortsätter:

– Medborgarskapet ska bli något eftersträvansvärt som innebär att man får förmåner. En sporre för människor som har ett ärligt uppsåt att bli en del av det svenska samhället.

På frågan från DN om inte indragna bidrag riskerar att sätta människor i misär svarar Åkesson:

– Jag är övertygad om att det är fullt möjligt för de allra flesta människor i vårt land att ta sig in på arbetsmarknaden om man vill. Och det blir ju inte omöjligt att leva i Sverige även om man inte kvalificerar sig för medborgarskap. Men det blir inte lika lukrativt.

Även Moderaterna vill begränsa rätten till bidrag för nyanlända. Förslaget från M går däremot inte lika långt som det från SD.

Läs även: M vill införa bidragstak för nyanlända: ”Man ska kvalificera sig genom arbete”

Läs även: Åkesson: Invandrare som inte har etablerat sig bör återvända

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag