SD störst bland arbetare enligt Sifo

Snart spelas väl Internationalen på SD-kansliet. Montage: Nyheter Idag
  • Lördag 22 aug 2015 2015-08-22
E-post 414

SVERIGE På torsdagen publicerades den senaste väljarbarometern av Svd/Sifo. Mest intresse har som oftast ägnats Sverigedemokraternas siffror. SD:s resultat på 17,8 % är markant lägre än de senaste undersökningarna från Yougov och Nyheter Idag/Sentio, men är fortfarande den högsta siffra partiet fått i en Sifoundersökning. Och bland arbetare blir SD största parti med 29,9 %.

Aftonbladet väljer att kalla det ett ”mardrömsbesked för Stefan Löfven” och Expressen konstaterar att det är ”rekordsiffror” för SD. DN å sin sida väljer den lätt absurda rubriken ”Sifo: SD är inte störst”.

Även om SD inte är största parti bland LO-medlemmar, där Socialdemokraterna fortfarande lyckas skrapa ihop 36,6 %, stämmer siffrorna till eftertanke. De fackliga organisationer som säger sig företräda arbetarna är ofta väldigt negativa till SD och deras företrädare. Många aktiva sverigedemokrater har har stängts av från förtroendeuppdrag inom facket, i synnerhet inom Transport, vilket vi har rapporterat om tidigare. En fackpamp som gärna syns i debatten är Hotell- och restaurangfackets Jenny Bengtsson som, utöver att vilja äta upp Nyheter Idags kamera,  menar att SD:s ideologi är oförenlig med fackets.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin skyller resultatet på folks samtalsämnen.

– I stället för migration och tiggeridebatter vill vi att det ska pratas om jobb, skola, välfärd och den växande ojämlikheten. Den debatt som nu förs missgynnar både S och M, säger han till Aftonbladet.

Tobias Baudin fortsätter med att han helst skulle vilja se en migrationsöverenskommelse mellan regeringen och Moderaterna. Göteborgs-Posten har dock talat med statsvetaren Karl Loxbo som är skeptisk.

– Det har diskuterats en blocköverskridande överenskommelse mellan S och M kring migration, men då måste man utesluta Miljöpartiet. Har man med Miljöpartiet blir Sverigedemokraterna ännu större.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag