SD uteslöts från Ukraina-manifestation – efter V-krav

Manifestationen i Malmö. Bild: Skärmdump SVT
  • Söndag 26 feb 2023 2023-02-26
E-post 0

På lördagen hölls en demonstration i Malmö till förmån för Ukraina i samband med årsdagen av Rysslands invasion. Kommunens tredje största parti Sverigedemokraterna fick emellertid inte delta i manifestationen. Detta efter krav från Vänsterpartiet.
– För oss är det omöjligt att ställa upp tillsammans med SD. Det borde arrangören ha förstått innan, säger Mats Billberg Johansson, Vänsterpartiets ordförande i Malmö, till Sydsvenskan.

I demonstrationen deltog flera hundra personer som tågade från Triangeln till Stortorget i centrala delarna av staden. Samtliga politiska partier fick hålla tal vid demonstrationen – bortsett Sverigedemokraterna, rapporterar SVT.

I ett Facebookinlägg publicerat i fredags skrev Vänsterpartiet i Malmö stolt om hur de lyckats stoppa Sverigedemokraternas medverkan. Detta efter ”påtryckningar” mot arrangören.

”Efter våra påtryckningar att utesluta SD som talare ändrade sig arrangörerna. Då SD inte längre får tala är Vänsterpartiet åter med”, skrev partiet, som till en början hoppade av när de fick reda på att SD skulle tala.

Läs även: Vänsterpartiet säger nej till att skicka vapen till Ukraina

Magnus Olsson, Sverigedemokraternas gruppledare i Malmö, hade till en början fått en personlig inbjudan att tala vid demonstrationen. Till Sydsvenskan berättar han att han tar uteslutningen personligt.

– Ja, eftersom min fru kommer från Ukraina. Därför kändes det extra viktigt att få vara med och hålla tal. Att göra politik av detta och mobba ut oss är under all värdighet. De blir bara Putins nyttiga idioter, säger han.

Även arrangörerna till demonstrationen beklagar den uppkomna situationen. De säger att partier, organisationer och ”oberoende aktivister” har meddelat att de tänkte ställa in sin medverkan ifall SD närvarade och att de utan framgång försökte övertyga dessa parter att ändra ståndpunkt.

”Vissa partier, organisationer och individer försöker göra denna dag om sig själva och det stödjer vi inte”, säger arrangören i en skriftlig kommentar till Sydsvenskan.

Sverigedemokraterna får också stöd från ett kanske lite oväntat håll.

Sead Busuladzic – ledamot i Landskronas kommunfullmäktige och tidigare Nyans-medlem som ligger bakom det nystartade Visionspartiet – kritiserar Vänsterpartiets agerande.

”Man ska bemöta åsikter och inte utestänga folk”, skriver han på Twitter.

Nyheter Idag söker Sverigedemokraterna i Malmö för en kommentar.

Läs även: Vänsterpartiet ändrar sig om vapen till Ukraina

Läs även: SD:s förslag gick igenom – EU terrorklassar Ryssland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag