SD vill höja pensionen – genom högre inbetalningar

Foto: Riksdagen
  • Söndag 11 jun 2023 2023-06-11
E-post

Sverigedemokraterna vill se flera ändringar gällande det svenska pensionssystemet. Bland annat vill man höja inbetalningarna så att pensionen blir högre, rapporterar Ekot.

Det är efter att regeringspartierna öppnat för att släppa in fler partier i pensionsgruppen som SD kommer med förslag om förändringar i systemet.

– När Sverigedemokraterna händer, då händer det också förändring. När vi är med så är vi med och påverkar, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till Ekot.

Bland förändringarna partiet vill se föreslår man bland annat överföring av pengar från systemets överskott till de som är pensionärer idag. Därtill vill man se höjda inbetalningar för att på så sätt öka pensionen.

I nuläget är det Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som ingår i pensionsgruppen. Det är de partierna som enades om 1994 års pensionsöverenskommelse.

Gruppen styr hur pensionssystemet utformas och arbetet leds av ministern med ansvar för frågor rörande pensionen, vilket vanligtvis är socialförsäkringsministern.

Oscar Sjöstedt har tidigare varit kritisk till gruppen och propagerat för en nedläggning. Nu vill han emellertid gå med i gruppen och istället driva på för förändring inifrån.

Läs även: SD: Svensk kultur är helt avgörande för integrationen

Läs även: SD vill bygga i klassisk stil – anklagas för ”repressiv politik”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag