Tidigare dömde rapparen: Gangsterrap leder till kriminalitet

Alex Ceesay. Bild: SVT
  • Tisdag 26 okt 2021 2021-10-26
E-post

SVERIGE Efter mordet på den populäre rapparen Einár har debatten återigen dragit igång kring gangsterrappen och huruvida den bidrar till att locka unga till kriminaliteten. Rapparen Alex Ceesay, som tidigare dömts för flertalet brott, hävdar att musiken många gånger kan vara inkörsport till grövre kriminalitet.
– Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in, säger han till Aftonbladet.

Enligt Ceesay finns det idag ett krav på rappare att framstå som ”äkta”, det vill säga leva det liv som ens låttexter handlar om. Det var en sida han bland annat såg hos Einár.

– Einár var så mån om att upprätthålla en fasad om att vara äkta. Det började som sagor som sakta men säkert blev hans verklighet och till slut hans död, säger han till Aftonbladet.

Läs även: Rapparen Einár skjuten till döds

Han menar att det värsta inom branschen är att framstå som ”fake” och inte veta vad det är man rappar om.

– Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in. Folk på gatan måste veta vem du är för att du ska få någon slags trovärdighet. Och det måste få ett slut.

Han fortsätter:

– Du måste åtminstone framstå som kriminell och umgås i de kretsarna. Till sist blir du som du umgås, de kriminella kommer vilja äta av din framgångskaka.

Läs även: Hån och hat mot Einár efter mordet

Han tror inte att en ungdom som inte är kapabel till att begå brott från början kan bli det av en gangsterraplåt. Däremot tror han att de unga som redan är på glid kan få det som inspirationskälla. I det resonemanget använder han sig själv som exempel.

– Jag var extremt vilsen och jag började sakta men säkert få en mer och mer romantiserad bild av hur det var. Det drog mig ditåt, säger han till SVT.

– Jag vet att jag har bidragit till att ta gangsterrappen dit den är idag och det här är väl kanske mitt sätt att få ”redemption” på det, tillägger han.

Ceesay tycker det är tråkigt att unga inspireras av musiken, men tror däremot inte att någon sorts förbud kommer att kunna stävja problemet.

– Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare, säger han till Aftonbladet.

Alex Ceesay slog igenom när han själv satt i fängelse 2016. Enligt SVT har han tidigare dömts för bland annat misshandel och står just nu åtalad för narkotikabrott.

I oktober 2019 efterlystes Ceesay för ett mord i Knivsta och kunde senare gripas och häktas för dådet. Men sommaren 2020 frikändes han från anklagelserna. Något som han berättar om i Youtubeshowen Dialogiskt med Victor de Almeida.

Läs även: Efter mordet på Einár – Damberg kritisk till gangsterromantiken

Läs även: Dinamarca: Fattigdom bakom att rapparen Einár mördades

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag