Sentio oktober: SD fortsatt största parti – Nytt bottenrekord för S

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kommenterar Sentiomätningen. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 3247

SVERIGE Oktobermätningen från Nyheter Idag/Sentio befäster Sverigedemokraterna som största parti samtidigt som trenden för Socialdemokraterna är fortsatt negativ. Men tillväxten för Sverigedemokraterna ser ut att ha avstannat. – Vi har haft en lång uppgång som har pågått under flera månader, egentligen under flera år, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter Idag.

Under fredagen stod det klart att svensk politik är mer dramatisk än någonsin. Under förmiddagen kunde Nyheter Idag/Sentio berätta att Kristdemokraterna når nytt bottenrekord med 1,9 procent stöd i oktobermätningen. I den artikeln berättade vi att en väg framåt för KD kunde vara att lämna decemberöverenskommelsen, något som med stor sannolikhet skulle kunna påverka partiets opinionssiffror positivt.

Och senare på dagen kom beskedet – på partiets riksting har en majoritet röstat för att lämna decemberöverenskommelsen.

Sverigedemokraterna fortsatt största parti – men har slutat att växa

Det kanske mest intressanta partiet i mätningen är Sverigedemokraterna. De får 25 procent i mätningen från Nyheter Idag/Sentio, vilket betyder att de backar 1,5 procentenheter jämfört med mätningen i september månad. Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof och han menar att det är fullt normalt att partiets dramatiska ökning i opinionen någon gång bör plana ut.

– Vi har haft en lång uppgång som har pågått under flera månader, egentligen under flera år. Men det är under flera månaders tid som det bara har gått uppåt och uppåt i opinionen. Skulle vi kunna lägga oss på den här nivån skulle det vara helt fantastiskt, säger Jomshof till Nyheter Idag.

Han hoppas på att partiet kan lägga sig stabilt runt 25 procent. Det skulle betyda att de på allvar slåss om att bli största parti inför nästa val, ett val som skulle kunna komma ganska snart om Kristdemokraternas besked om att lämna decemberöverenskommelsen till slut leder till ett nyval.

– Den här uppgången kan inte pågå i all framtid. Någon gång måste man slå i något tak, även om det kanske är tillfälligt. Det är klart att det vore fantastiskt om man kan ligga här uppe och skvalpa på den nivån och slåss med de andra två partierna om att vara största parti. Det är klart att det är fantastiskt.

”KD kan bli ett tydligt alternativ”

Beskedet om att Kristdemokraterna lämnar decemberöverenskommelsen är något som Jomshof välkomnar. Han tror det är bra för KD att gå sin egen väg, något han även menar kan spegla sig i opinionen framöver. Han tror däremot inte att det påverkar Sverigedemokraterna, som annars är det parti som gynnats mest av decemberöverenskommelsen.

– Jag tror inte att det påverkar oss nämnvärt. Jag tror det blir sådant kaos och kalabalik hos de andra partierna så de hittar säkert på andra dumheter, så jag tror vi kan ligga kvar på de här nivåerna. KD kan däremot stärka sig något, det här innebär att KD  kan bli ett tydligt alternativ.

Jomshof är övertygad om att Kristdemokraterna kan få bättre siffror än dagens 1,9 procent efter att det står klart att Kristdemokraterna avser att lämna den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen.

– Nu finns ett alternativ till, vill man inte rösta på oss kan man rösta på KD. Jag tror att det kan stärka KD, jag tror däremot inte det påverkar oss nämnvärt, avslutar Jomshof.

Nytt bottenrekord för Socialdemokraterna

Förutom att Kristdemokraterna får sin sämsta notering någonsin i Sentio har även regeringspartiet Socialdemokraterna en del att fundera över. Dagens mätning borde skicka tydliga varningssignaler till statsminister Stefan Löfven då partiet endast når 23,1 procent av stödet i mätningen från Nyheter Idag/Sentio. Det är en procent lägre än vad Socialdemokraterna fick i september.

För Moderaterna är det en försiktig ökning från 19,8 procent i september till 20,8 procent i oktober månad. Förändringarna för såväl Socialdemokraterna som Moderaterna ligger innanför felmarginalen, likaså även för Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet har anledning att oroa sig. De backar från 6,7 procent i september till 5,1 procent i oktober. Det är ett tapp på 1,7 procent vilket ligger utanför felmarginalen och är således statistiskt signifikant. För Vänsterpartiet ser siffrorna betydligt bättre ut, de ökar från 4,9 procent i september till 7,9 procent i oktober, en ökning med hela 3 procentenheter. Den förändringen ligger också utanför felmarginalen och är således statistiskt signifikant.

Nedan ser du hela mätningen från Nyheter Idag/Sentio. Föregående månad inom parentes.

Vänsterpartiet 7,9 (4,9)
Socialdemokraterna 23,1 (24,1)
Miljöpartiet 5,1 (6,7)
Centerpartiet 6,7 (6,6)
Folkpartiet 4,6 (4,1)
Moderaterna 20,8 (19,8)
Kristdemokraterna 1,9 (2,6)

Sverigedemokraterna 25,0 (26,5)

Piratpartiet 0,9 (1,3)
Feministiskt Initiativ 3,4 (2,7)

Totalt har 1043 personer svarat i undersökningen från Nyheter Idag/Sentio mellan den 1 och 8 oktober. Mätningen är utförd med webbpanel.

Vill du stödja verksamheten på Nyheter Idag? Sajten drivs med små ekonomiska medel och vill du bidra med en slant för finansiering av opinionsmätningar kan du swisha ett bidrag till telefonnummer 0700 90 61 90.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag