”Ser det här ut som en man som bekämpar Hamas?”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 17 nov 2023 2023-11-17
E-post

Mikael Damberg (S) blev hårt pressad av programledare Anders Holmberg om en bild där riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) kramar om den Hamaskopplade Amin Abu Rashid i SVT:s ”30 minuter” på torsdag kvälll.

Den kontroversielle riksdagsledamoten Jamal El-Haj har varit i hetluften i veckan. Först sade den palestinska myndighetens ambassadör i Stockholm, Rula Almhaissen, till Dagens Nyheter att den konferens som El-Haj deltog på i våras var en ”Hamaskonferens”.

På onsdagen hamnade statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) i en riksdagsdebatt om El-Haj, där en känslosam Andersson råkade kalla sin partikollega för ”Jamal Hamas”.

Läs även: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker?”

På torsdagen vägrade El-Haj ta avstånd från Hamas när TV4 Nyheterna försökte intervjua honom i riksdagen. I ett senare mejl från Socialdemokraternas presstjänst meddelades att El-Haj tar avstånd från Hamas.

När Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg intervjuades i SVT:s ”30 minuter” på torsdagen blev han hårt pressad av programledaren Anders Holmberg, i synnerhet angående en bild som visar hur Jamal El-Haj kramar om konferensens ordförande, den Hamas-kopplade Amin Abu Rashid.

Anders Holmberg: Såhär såg det ut på den här konferensen när han hälsade på den här ordföranden med starka Hamaskopplingar. Vad tänker du när du ser den där bilden?

– Nej, jag tycker den är besvärande, jag tycker inte om den. Men jag hade inte koll på vem den här personen var, jag är inte…

Men Jamal El-Haj hade möjligen det?

– Säkert, men det var inte så tydligt exakt hur saker och ting skulle utspela sig där. Jag tycker man skulle avstått från den här konferensen. Det är min bestämda uppfattning och därför fick det också konsekvenser.

Och vad är det som är besvärande när du ser den här bilden?

– Nej, men jag kan ingenting om det här, för jag håller inte på med utrikespolitik. Men bara att vi för den här diskussionen är ju besvärande. Och det är därför man inte borde ha varit på den här konferensen, men det är bra att han har varit väldigt tydlig, både mot terrorangreppet, mot Hamas som organisation, så det är ingen tveksamhet att både vi socialdemokrater och alla våra riksdagsledamöter både fördömer terrorattentaten, men också ser till att Hamas behandlas som en terrororganisation.

Terrorattentaten är en sak, men förhållandet till Hamas och människor med starka kopplingar till Hamas är möjligen en annan. Hur tydlig är han här?

– Men det där… jag vet inte vad han visste om personerna där, jag kan inte den här personen heller. Jag tycker man skulle avstått från den här konferensen och det var också partiets uppfattning, men det fick konsekvenser, säger Damberg och övergår till att lägga ut texten om Socialdemokraternas politik i Mellanöstern-frågan, tills programledare Holmberg återkommer till bilden.

Men jag vill stanna kvar vid det här, apropå att ni beskriver det som att det är en man som i hela sitt liv har bekämpat Hamas. Ser det här ut som en man som bekämpar Hamas?

– Om man förstår att man har varit aktiv i Fatah, och kan någonting om politik i Palestina, så vet man att det är två huvudfiender till varandra politiskt. Fatah är den politiska organisation som erkänner Israel, som förespråkar en tvåstatslösning, som inte vill se en militär konflikt kopplad till Palestina…

Absolut, men vad är det som händer här?

– Jag har ingen koll på den här konferensen, jag var inte med på den, jag kan inte den här personen….

Men jag visar bilderna.

– Och vår rekommendation var att inte delta på den konferensen, men jag vet inte vad Jamal själv kände till om det, det är inte min fråga, men däremot är det tydligt att han tagit avstånd från Hamas, från terrorattentaten, och att han har varit engagerad kopplad till Fatah, och det är Hamas huvudfiende, och så ser det ut i regionen.

Läs även: Medier mörkar ”Jamal Hamas”

Läs även: El-Haj vägrar svara på frågor om Hamas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag