Skakande nya uppgifter: Så hjälpte Europas öppna gränser IS-terroristerna att slå till mot Paris

Salah Abdeslam är fortfarande på fri fot. Foto: Christoffer Glosli
  • Torsdag 10 Dec 2015 2015-12-10
E-post 883

PARIS De terrorister som förra månaden genomförde terrordådet i Paris, då 130 människor mördades, hade mycket god hjälp av Europas öppna gränser. Polisens utredare har kartlagt hur terrordådet planerades, och det är en mycket skrämmande läsning.

Planerandet av terrordådet fredagen den 13 november påbörjades redan i somras. Hjärnan bakom terrordådet, Salah Abdeslam som fortfarande är på fri fot, reste från september månad och framåt tusentals kilometer fram och tillbaka, kors och tvärs, över Europa för att samla ihop utrustning och hämta upp de terrorister som skulle delta i terrordådet, rapporterar AP.

Vid två tillfällen tog Abdeslam en hyrbil hela vägen till Budapest i Ungern för att mitt i asylkaoset där hämta upp två män som skulle delta i terrordådet i Paris. Vid gränsen till Österrike stoppades han, men tilläts resa vidare efter att ha visat upp falska ID-handlingar för de män han hämtat upp.

En månad senare, i början av oktober, anslöt ytterligare två av terroristerna som med förmodat falska syriska pass tagit sig via Grekland in i Europa bland de hundratusentals migranter som söker sig till Europa för ett bättre liv. Asylkaoset gjorde att myndigheterna vare sig hade tid eller resurser för att granska dokumentens äkthet.

Planerandet av terrordådet var minutiöst. Terroristerna delades upp i tre olika grupper med tre män i varje grupp som skulle köra in i Paris från två olika håll för att där, beväpnade med automatkarbiner och bombvästar, sprida terror och död.

Två dagar innan terrordådet genomfördes åkte Abdeslam från sitt hem i Belgien till Paris, troligen för att tillsammans med en man vid namn Mohamed Abrini genomföra en sista rekognosering. Sedan dess har Abrini inte synts till och båda männen är fortfarande på fri fot.

Uppväxta i Europa

Flera av de terrorister som slog till mot Paris för snart en månad sedan var uppväxta i Europa och talade flytande franska.

De tre terrorister som slog till mot Bataclanteatern utgjordes av två franskfödda män som 2013 hade rest till Syrien för att kriga för Islamiska staten samt en tredje okänd person. De två identifierade männen, Ismael Omar Mostefai och Samy Amimour, fick under sin tid där påhälsning av Amimours pappa som försökte övertala sin son att komma hem igen och sluta kriga för IS.

De tre självmordsbombare som slog till mot Stade de France utgjordes av de tillsynes yngsta av terroristerna. De tre var 20-årige Bilal Hadfi, en fransk medborgare bosatt i Belgien, samt de två migranter som tagit sig in i Europa via Grekland med hjälp av falska pass.

Den grupp om tre terrorister som åkte runt i Paris och massakrerade café- och restauranggäster utgjordes av 31-årige Brahim Abdeslam, en man som tros vara Abdelhamid Abaaoud samt en tredje okänd man.

Sammanlagt mördades 130 personer i terrordådet medan sju av terroristerna antingen sprängde sig själva med bombbälten eller sköts ihjäl av polisen. Två män, Salah Abdeslam och Mohamed Abrini, är fortfarande efterlysta för terrorbrott.

Se även:
Svenska jihadister om terrordådet i Paris: “Denna vackra hämnd”
Romson om terrordådet i Paris: “Kan försvåra för klimattoppmötet”
Franska poliskällor: Syriska migranter kan ligga bakom terrordåden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag