Skånemoderater uppmanar till eluppror mot Ygeman

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 6 Nov 2020 2020-11-06
E-post 250

Skillnaden på elpriser mellan norra och södra Sverige når rekordnivåer, och nu kräver 26 moderata politiker i Skåne ett ”eluppror” mot energiminister Anders Ygeman på grund av elbristen i södra Sverige. 

26 tunga moderata politiker i Skåne uppmanar till ett ”eluppror” mot energiminister Anders Ygeman i en debattartikel i Expressen.

Läs även: Elnät kan få problem när antalet elbilar ökar

”Att en del av Sverige inte kan garanteras el år 2020 är en skandal. Tills regeringen slutar att undvika problemet och faktiskt använder statens resurser kommer vi fortsätta pressa energiminister Anders Ygeman och uppmanar andra politiska företrädare, näringslivet och medborgare att delta” skriver de moderata politikerna i artikeln.

Enligt artikelförfattarna är elbristen i Skåne så stor att den hotar tillväxten i länet, och man hänvisar till en rapport från Tillväxtverket enligt vilken Skåne kan ha 19 000 färre personer sysselsatta år 2040 som en konsekvens av elbristen.

Läs även: Höjer tonläget: Busch och Kristersson återupprepar krav om kärnkraften

Man pekar också på att  brödföretaget Pågen och familjeföretaget Polykemi nyligen stoppat planerade expansioner på grund av att elförsörjningen inte kunnat garanteras.

”Åratal av nedläggningar av elproduktion i Sydsverige i form av exempelvis kärnkraft kombinerat med överföringsledningar som blivit försenade har skapat en situation där jobb, infrastruktur och grön omställning på allvar hotas många år framöver” skriver artikelförfattarna, och påpekar att löften om att kompensera Skåne med större överföringskapacitet har svikits flera gånger.

På torsdagen rapporterade Dagens Industri att skillnaderna i elpris i landet ”exploderat”. Enligt Dagens Industri betalar elkunder i norr bara 2 öre per kilowattimme, medan elkunder i söder betalar 32 öre per kilowattimme, alltså nästan 1 300 procent mer.

Läs även: Lövins närmaste bakom kärnkraftintrång – stenhård kritik från SD: ”Visar på direkt dåligt omdöme”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag