Skatteverket: Både män och kvinnor kan föda barn

Foto: Magnus D (CC BY 2.0)
  • Måndag 15 nov 2021 2021-11-15
E-post 1848

SVERIGE Enligt Skatteverket är det möjligt för både män och kvinnor att föda barn. Myndigheten har nämligen börjat anamma ett mer könsneutralt språk.
– Vi pratar inte om mammor och pappor utan vi pratar om den som föder barnet, säger Ingegerd Widell på myndigheten.

På söndagen hade SVT:s Agenda ett inslag om att regeringen har lagt fram ett lagförslag om att göra det lättare för folk att byta juridiskt kön. Enligt Agenda vill regeringen göra det ungefär lika lätt att byta sitt registrerade kön – utifrån vad man själv föredrar – som att byta namn.

Det rapporteras också att myndigheter ställer om för att bli ”mer inkluderande”. En sådan myndighet är Skatteverket där man tränar personalen på att använda ett mer könsneutralt språk.

– Vi pratar inte om mammor och pappor utan vi pratar om den som föder barnet, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till SVT.

Hon tar ett exempel från myndighetens rättsliga vägledning kring födslar.

”Den som föder ett barn blir automatiskt barnets vårdnadshavare genom födelsen. Detta gäller oavsett om den som föder barnet är en kvinna eller en man”, skriver man där.

SVT: Hur svårt eller lätt är det att ställa om?

– Helt enkelt är det inte, för man är uppväxt med att saker och ting heter på ett visst sätt. Och sedan ska man då tänka: ”Nu ska jag uttrycka mig lite annorlunda. Jag ska tänka mer inkluderande.” Men ju mer man börjar göra på det viset, ju enklare blir det, säger Ingegerd Widell.

Läs även: Vaginor och bondage blir konst utanför Skatteverkets kontor

Läs även: Kommun inför könsneutrala nämndsbeslut

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag