Vaginor och bondage blir konst utanför Skatteverkets kontor

Foto: Magnus D (CC BY 2.0)
  • Torsdag 3 Dec 2020 2020-12-03
E-post 1367

GÖTEBORG Vaginor och bondage kommer att pryda väggarna i trapporna i ett nybyggt kontorshus i Göteborg där bland annat Skatteverket kommer att ha sina lokaler.
– Jag målar väldigt ofta fittor, berättar konstnären Carolina Falkholt.

Göteborgs-Posten rapporterar om det nya kontorshuset Gårda Vesta som företaget Platzer marknadsför som ”förmodligen världens högsta konstgalleri”.

Huset, som ska stå helt klart någon gång efter sommaren, har två trapphus där sju konstnärer fått uppdraget att göra konst med ”naturen” som ledord. Tanken är att det ska få folk att ta trappan i stället för hissen.

Carolina Falkholt var den första konstnären som valdes ut och hon fick i sin tur handplocka de övriga sex som nu är i full gång med att skapa sina alster. Konstnärerna har fria tyglar och behöver inte få sina idéer godkända innan de börjar måla.

Carolina Falkholt har gjort sig känd för målningar med könsorgan i fokus. Bland annat har hon målat jättepenisar på Kungsholmen i Stockholm och i New York, och en kvinnas underliv på Ringön i Göteborg.

Läs mer: Jättepenis får bara stå i en vecka

Falkholt meddelar att det även blir vaginor på väggarna i det nya kontorshuset.

– Ja, det är det jag håller på med där borta just nu faktiskt. Jag målar väldigt ofta fittor, jag har gjort det hur länge som helst och det är som en del av mig. Det är så undangömt, någon man inte fått prata om, men det är viktigt att ha en god relation till sin kropp som kvinna och därför behövs det bilder som påbjuder att det samtalet förs, säger hon.

Utanför Skatteverkets blivande lokaler har hon målat fötter i bojor.

– Jag har tänkt att det är som att skogen kommer in från himlen, naturen liksom intar byggnaden och sätter ner fötterna här. Och så är det lite bondage här, kedjor, handbojor och fotbojor, säger Falkholt.

– Jag hoppas att folk kommer ta konsten till sig och diskutera med varandra. Det är det konst är till för, att väcka tankar, upplevelser och kommunikation mellan människor om de frågor som kan uppstå genom konstverk. Därför är det viktigt att konst ska få skava lite också, annars blir det bara dekoration.

Läs även: Filminstitutets vd sågas: ”Finns en enorm tystnadskultur”

Läs även: LO rensar ut konst från det gamla Sverige: ”Vi har en mycket större grupp av nysvenskar i dag”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag