(S)killnad när Marin förlorar makten i Finland – gratulerar högern och hyllar demokratin

Bild: FinnishGovernment /CC BY 2.0/Faksimil Twitter
  • Måndag 3 apr 2023 2023-04-03
E-post

På söndagen höll Finland val, och på valnatten stod det klart att det kommer bli regeringsskifte. När Finlands avgående statsminister Sanna Marin (S) erkände sig besegrad hyllade hon emellertid demokratin, till skillnad från sin kollega i Sverige Magdalena Andersson, som i samma läge gick till attack mot SD. 

– Demokratin har talat, det finska folket har lagt sin röst, och firandet av demokratin är alltid en underbar sak. Vi har anledning att vara glada över detta resultat, sade Sanna Marin enligt Reuters när hon gratulerade högerpartiet Samlingspartiet till segern.

När Magdalena Andersson förlorade makten i Sverige i höstas var det annat ljud i skällan. Istället för att gratulera Ulf Kristersson till segern gick Andersson till angrepp mot Sverigedemokraterna.

– Jag vet att det gör att många svenskar känner oro. Att många redan mött hat och hot. Jag ser er oro och delar den, sade Andersson enligt Aftonbladet och fortsatte:

–  Nu faller ett tungt ansvar på M, KD och L att sätta en tydlig gräns mot alla försök att underblåsa hot och våld. De måste dra en väldigt tydlig gräns mot alla försök att urskulda eller underblåsa olika former av hat, hot och våld. Vare sig det riktas mot politiker, mot journalister eller mot enskilda svenskar. Vare sig det sker öppet, genom trollfabriker och alternativmedia.

Läs även: Hård kritik mot Andersson efter SD-attack i avgångstalet

Det finska valet blev mycket likt höstens svenska val. Liksom i Sverige förlorar Socialdemokraterna makten trots att partiet ökar. Liksom i Sverige vinner högern makten med hjälp av ett nationalistiskt parti, i Finlands fall Sannfinnländarna.

De stora förlorarna i det finska valet, som kostade Sanna Marin regeringsmakten, är Centern, Vänsterförbundet och De Gröna, som alla tappar. Störst är raset för De Gröna, som tappar 4,5 procentenheter.

Läs även: Här gratulerar Finlands Sanna Marin (S) Kristersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag