Skogsbrukare får böta – tog bort stenmur på egen mark

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 9 nov 2021 2021-11-09
E-post

KARLSKRONA En skogsbrukare i Karlskrona får böta 14 000 kronor för att ha tagit bort en bit stenmur från sin egen mark, rapporterar SVT. Mannen måste dessutom bygga upp muren igen.

SVT skriver att det finns en lag som säger att stenrösen och stenmurar på jordbruksmark inte får rivas eller ändras, även om den som gör detta äger marken som det sker på.

Skogsbrukaren i Karlskrona hade problem med en bit stenmur på sin mark och tog bort den. Men detta upptäcktes av någon och nu har skogsbrukaren fått ett strafföreläggande som innebär att han ska betala drygt 14 000 kronor i böter.

– Vi har haft en riktig klämma längs byvägen där det varit problem med lastbilar och jordbruksmaskiner. Vi pratade lite om huruvida vi skulle belasta samhället och söka tillstånd, men det var så lite. Det handlar om 15 meter, och jag har stenmurar på totalt tre kilometer längs vägen, säger mannen till SVT.

– Visst, vi gjorde fel, vi skulle sökt tillstånd, det är väl det jag ångrar. Men man måste ju kunna komma fram på vägarna.

Skogsbrukaren berättar att han nu måste återställa muren, men att han slipper göra det på exakt samma plats.

Läs även: Många betalar inte sina böter – slipper straff

Läs även: JK:s beslut: Transperson ska få ersättning för diskriminering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag