Muslimskt skolkoncern tvingades stänga skolor – expanderar med gammalt tillstånd

Foto: Flickr
  • Söndag 7 nov 2021 2021-11-07
E-post

Den muslimska skolkoncernen Föreningen Framstegsskolan i Göteborg tvingas stänga ner sin verksamhet efter ett halvårs utredning i slutet av oktober. Men trots att de bedömdes opassande som huvudman startade de i höst en ny skola i Stockholm genom ett gammalt tillstånd. 

Den 27 oktober publicerade Skolinspektionen beskedet att Föreningen Framstegsskolan i Göteborg inte passade som huvudman. Bakgrunden till beslutet var ekonomiskt vanstyre.

”Skolinspektionens beslut innebär att huvudmannen Föreningen Framstegsskolan i Göteborg inte får driva skolorna Römosseskolan, Lilla Römosseskolan, Römosseskolan Agnesberg vidare. Och att de förlorar tillståndet för Römosseskolan Borås som idag inte är i drift. Beslutet gäller från och med 19 november 2021” skrev Skolinspektionen på sin hemsida.

Läs även: Tidigare moderatpolitiker åtalas för ekobrott – ska ha fört pengar från svenska skolor till Somalia

Samtliga av föreningens skolor tvingas därmed att stängas. Men medan Skolinspektionens utredning, som pågick i sex månader, ännu inte var avslutad startade huvudmannens styrelseordförande och ett antal styrelseledamot upp en ny skola i Rågsved i Stockholm.

Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) kritiserar Skolinspektionen i ett pressmeddelande:

– I det här fallet använder man sig av ett tillstånd för en skola som lagt ner för flera år sedan. Sedan har man köpt ett annat företag som förlorat sitt skoltillstånd för att få tillgång till deras hyreskontrakt och sedan dragit igång. Ingenstans har Skolinspektionen kontrollerat detta. I Sverige 2021 kan man med ett gammalt tillstånd för en nedlagd skola starta en ny skola på en helt annan plats, utan prövning.

Enhetschefen på Skolinspektionen i Stockholm Fredrik Brickman säger till Aftonbladet att det är möjligt att utredningen av den nya skola i Stockholm kan ta lika lång tid som utredningen av Göteborgsskolorna.

– Skolan har ett tillstånd och har därför rätt att driva skola. För att ett tillstånd ska dras in måste Skolinspektionen fatta ett beslut och inför ett beslut måste normalt sett en utredning ske, säger Fredrika Brickman till Aftonbladet.

Läs även: Islamistisk skola stängs av Skolinspektionen – barnen riskerade att ”utsättas för radikalisering” enligt Säpo

Läs även: Friskola med koppling till muslimsk extremism nedstängd av Skolinspektionen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag