Sköna elprisprognosen: ”Hälften så högt”

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Onsdag 9 nov 2022 2022-11-09
E-post 127

På tisdagen låg elpriset på låga 36 öre per kWh i mellersta och södra Sverige, efter en höst med låga elpriser. Och just nu tror även marknaden att vinterns elpriser kommer bli betydligt lägre än befarat. Nu har terminpriset, som är marknadens förväntning på elpriset, halverats rapporterar Aftonbladet.

– Elkostnaden och elpriset blir ungefär hälften så högt som vi förväntade oss för två månader sedan. Så det är en markant skillnad, säger Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin och Metis, till Aftonbladet.

Läs även: Ydre fruktar 800 procents elprisökning – kommunens ekonomi i fara

Enligt Holtz är det främst tre faktorer som gjort att terminpriset sjunkit: gaspriser, energieffektivistering och det milda höstvädret med mycket vind och nederbörd.

– Vi har välfyllda gaslager samtidigt som efterfrågan på gas har minskat. Vi har ändrat beteende och exempelvis skruvat ner temperaturen, säger Holtz till Aftonbladet.

– En sorglig sanning till varför man minskat gas- och elanvändning är också att många verksamheter tvingats slå igen på grund av höga elkostnader, fortsätter han.

Samtidigt varnar Holtz för att läget kan komma att förändras så att vinterns elpriser blir så höga som man tidigare befarat.

– Det kan bli en riktig vargavinter och då kan det absolut bli de elpriserna som man befarade i somras. Eller om kriget eskalerar med nya incidenter som påverkar marknaden, säger Holtz till Aftonbladet.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag