Nytt kuppförsök inför S-möte i Botkyrka

Bild: Caes Krantz/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 15 feb 2023 2023-02-15
E-post 0

Nyligen röstades Ebba Östlin (S) bort som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka av sina egna partimedlemmar. Inför Socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka i mars cirkulerar ett SMS som uppmanar att bli medlem i S, rösta på en viss kandidat och få medlemsavgiften betald, rapporterar Dagens Nyheter.

SMS:et, vars avsändare är okänd, uppmanar nya medlemmar att rösta på Robert Aslan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka, enligt tidningen.

”Robert Aslan är näst på tur att skickas ut med köpta röster så vi alla måste gå in och bli medlemmar och rösta på honom den 18de mars” står det i SMS:et som avslutas med uppmaningen att ”rekrytera så många ni bara kan”.

Läs även: S Botkyrkautredning hånas: ”Vem försöker de lura?”

Robert Aslan är även ordförande i S-föreningen i Norsborg, och har flera gånger uttalat sitt stöd till Ebba Östlin i den pågående maktkampen inom S i Botkyrka. Bland annat står Aslan bakom webbkampanjen ”#Backaebba”.

Aslan skriver till Dagens Nyheter att han inte känner till det SMS som cirkulerar. ”Men det jag kan tänka mig är att personer kan ha fått uppfattningen att jag som är öppen med mitt stöd för Ebba Östlin kanske riskerar att utsättas för samma sak som hon den 18/3 eftersom jag redan i dag får hårda ord från vissa håll för att jag uttalat mitt stöd så öppet”, skriver Aslan till DN.

Enligt Aslan kommer meddelandet inte från S-föreningen i Norsborg. ”Vi som s-förening är ju väl insatta i vilka val som görs när och att betala någons annans avgift är otillåtet inom vårt parti. Sen kan jag ju tyvärr inte svara för vad enskilda medlemmar gör”, skriver han till tidningen.

Joakim Johansson, organisationschef för Socialdemokraterna, säger till DN att det är ett brott mot partiets stadgar att betala medlemsavgiften åt en annan person.

– Demokratin är inte till salu på det sättet. Det är etiskt och principiellt förkastligt att göra så, säger han, och tillägger att man kommer utreda varifrån SMS:et kommer.

– Det får inte gå till på ett sätt där vi får in medlemmar som kanske inte vet om att de är medlemmar eller ens inte vill vara medlemmar, säger Joakim Johansson till tidningen.

Läs även: S-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

Läs även: Hotfulla meddelanden till de som röstade för Östlin under Botkyrkakuppen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag