Slutgiltigt besked om omstridd engelsk alpacka: måste dö

Geronimo, den dödsdömde alpackan. Bild: Faksimil Facebook.
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post

STORBRITANNIEN Ett avrättningsbeslut mot alpackan Geronimo har lett till protester i Storbritannien. Beslutet utfärdades efter att alpackan diagnostiserats med smittsam tuberkulos. Efter en längre juridisk process står det nu klart att Geronimo ska avlivas, rapporterar ABC News.

En uppmärksammad juridisk strid mellan den engelska alpackauppfödaren Helen MacDonald och det brittiska jordbruksdepartementet är avgjord. Det handlar om den åttaåriga alpackan Geronimo, som testats positivt för tuberkulos och som därför enligt departementet bör avlivas som smittskyddsåtgärd.

Striden om alpackan har lett till stora protester och uppmärksamhet i brittisk media. Bland annat lyckades en namninsamling till premiärministern Boris Johnson om att ompröva beslutet samla över 135 000 namn.

LÄS ÄVEN: ”Powered by love” – Boris Johnson episka tal efter att han fått lämna sjukhuset

Ett försök att driva vidare frågan i den brittiska Högsta domstolen misslyckades under torsdagen, vilket innebär att jordbruksdepartementet får rätt i sitt beslut. MacDonald menar att det finns belägg för att Geronimos testsvar är felaktiga som borde ha granskats i rätten.

Jordbruksdepartementet förnekar att testsvaren skulle vara felaktiga och står fast vid beslutet.

– Bovin tuberkulos är idag ett av de största hoten mot djurs hälsa. Sjukdomen orsakar förödelse och påfrestningar för jordbruksfamiljer och lantliga samhällen runtom i landet samtidigt som den kostar skattebetalaren cirka £100 miljoner varje år, sade en talesperson för departementet till The Guardian.

– Så även om ingen vill gallra ut djur måste vi göra allt vi kan för att hantera sjukdomen, förhindra att den sprids och skydda försörjningen för de drabbade, sade talespersonen.

LÄS ÄVEN: Man giljotinerade fisk – får fängelsestraff

Jordbruksdepartementet har gett MacDonald till klockan fem under fredagen att själv se till att verkställa beslutet.

– De vill inte bloda ner sina egna händer. De försöker trötta ut mig och få mig att avliva ett friskt djur. Det kommer jag inte göra, så enkelt är det, säger MacDonald till The Guardian.

För att skydda Geronimo har en grupp aktivister beslutat sig för att bilda en ”mänsklig sköld” för alpackan. MacDonald har också ordnat en kamera som sänder live från Geronimos inhängnad.

Som ytterligare skyddsmetod är det enligt The Telegraph möjligt att Geronimoaktivisterna gör som slavarna i filmen Spartacus och tar in ett antal identiska alpackor, så att jordbruksdepartementet inte vet vilken de ska avliva.

Bland de som gått i stöd för alpackan finns bland annat Boris Johnsons egna pappa.

Bland de som uttalat stöd för jordbruksdepartementets beslut finns oppositionsledaren Keir Starmer, enligt The Independent.

LÄS ÄVEN: Böndernas kris fortsätter: Bristen på foder kan vara i flera år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag