SMS:et avslöjar: Så ljuger Dagens Nyheter om mörkläggningen av sexövergreppen

Här är SMSet från DN till den polisinspektör som berättade om allt som hände i Kungsträdgården. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons samt pressbild / CC Stockholms stad
  • Tisdag 12 jan 2016 2016-01-12
E-post 8084

STOCKHOLM Nyheter Idag kan nu visa att Dagens Nyheter inte bara kände till de massiva sexövergreppen i centrala Stockholm redan i augusti utan att tidningens redaktionschef Caspar Opitz dessutom ljuger om den egna mörkläggningen. Ett SMS som skickades från DN-journalisten Hanne Kjöller till en polisinspektör på Stockholmspolisen visar att tidningen hade kontakt med polismannen, men trots det inte skrev om övergreppen. – Hej då, jag ber att få hänvisa till Caspar Opitz, hej! säger Kjöller och lägger på luren när Nyheter Idag vill be henne bemöta uppgifterna.

English version: Text Shows Newspaper Dagens Nyheter Not Telling the Truth About Sexual Assault Cover-Up

Efter att Nyheter Idag i lördags publicerade en artikel med rubriken ”Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm” har debatten i sociala medier varit omfattande. DN har efter avslöjandet påstått att de bara hade en uppgiftslämnare – en uppgiftslämnare som inte arbetar inom polisen – och att de därför inte kunde gå vidare och skriva om övergreppen.

– Ja, det kom i augusti ett tips till vår ledarredaktion om att det skett en rad systematiska ofredanden på festivalen. Tipset kom från en källa som ville vara anonym. Vi tog det på stort allvar, hade kontakt med källan och försökte gå vidare med tipset, men misslyckades med att få det bekräftat, säger DNs redaktionschef Caspar Opitz i en DN-artikel.

En liknande förklaring, som går ut på att DN inte kunnat verifiera uppgifterna, ger Opitz i en intervju av branschtidningen Journalisten.

– Vi hade gärna gjort samma nyhetsjobb i somras, om vi bara hade fått bekräftat att detta var en stor och omfattande händelse. Vi kom inte längre än en källa, som ville vara anonym och inte arbetade hos polisen. Den officiella bilden från polisen var att det gått lugnt till.

Men vad Caspar Opitz inte vet är att Nyheter Idag har det SMS som bevisar motsatsen. Vi har bara inte publicerat det. Förrän nu.

Hanne Kjöller i SMS till polisinspektör: ”Söker dig”

I vår första artikel berättade vi hur DN-journalisten Hanne Kjöller fick tipset om de omfattande sexövergreppen mot unga tjejer i Kungsträdgården. Det var en psykolog, som arbetat för polismyndigheten, som tog kontakt med Kjöller och berättade vad han själv sett i Kungsträdgården.

Men psykologen berättade en sak till. Han gav DN-journalisten kontaktuppgifter till en polisinspektör som kunde styrka hela händelsen. Polisinspektören var på plats i Kungsträdgården och ingrep mot de unga män från framförallt Afghanistan som sexofredade unga tonårstjejer.

Hanne Kjöller är till en början mycket intresserad av att få tag på polisinspektören. Via ett SMS daterat den 21 augusti 2015, mindre än en vecka efter att festivalen ”We are Sthlm” avslutats, tar Kjöller kontakt med den man som kan bekräfta de omfattande sexövergreppen i Kungsträdgården.

”Söker dig. Ring gärna. Med vänlig hälsning, Hanne Kjöller, DN”

När Nyheter Idag talar med polisinspektören förklarar han att Hanne Kjöller, som nu fått klart för sig vad unga flickor blivit utsatta för, till en början visar stort intresse. Men efter en dag händer något, hon vill inte längre undersöka eller lyssna till vad han har att berätta.

– Hon skickade ett SMS till mig en gång, det var precis i början där hon skrev att hon söker mig, att hon gärna pratar. Efter det försökte jag få kontakt med henne och det var då det liksom inte funkade. Hon svarade någon gång, sa att hon skulle återkomma, men det blev aldrig något. Hon var intresserad av det i en halv dag eller en dag, sen bara var hon inte på längre.

Vägrar kommentera SMS:et till polisinspektören

Varför Kjöller inte ville svara på polismannens samtal, trots att hon själv sökt kontakt med honom, får vi aldrig veta. När Nyheter Idag under tisdagen ringer till Hanne Kjöller för att ställa frågan är hon kort i tonen.

– Hej då, jag ber att få hänvisa till Caspar Opitz, hej! säger hon och lägger därefter på luren.

Nästa gång vi försöker ringa upp går en telefonsvarare igång och vi lyckas inte få tag på henne igen.

Vi har även försökt få tag på Caspar Opitz via Dagens Nyheters växel, men har då fått veta att växeln inte kopplar fram några samtal till honom. Efter att, utan framgång, ha försökt nå honom via hans sekreterare blir vi tipsade om att skicka ett mejl till honom.

Opitz har ännu inte svarat på vårt mejl.

Vill du stötta Nyheter Idag och våra mediegranskningar? Donera en slant via Swish till telefonnummer 070-090 61 90 och hjälp oss med framtida granskningar.

   Alla artiklar om DN:s mörkläggning 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag