SVT:s attack på Nyheter Idag efter DN-avslöjandet: ”Konspirationsteori”

Kerstin Brunnberg och Daniel Sandström. Bild: Skärmdump SVT
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 2980

STOCKHOLM Sveriges Television lät under morgonen tre personer från konkurrerande medieaktörer gå till attack mot Nyheter Idag för tidningens avslöjande om att Dagens Nyheter mörkat sexuella trakasserier i Kungsträdgården i somras. SVT:s ansvarige utgivare Ulf Johansson är nöjd med TV-inslaget. – Jag tycker att det här var ett korrekt sätt att hantera den här delen, säger han till Nyheter Idag.

Under onsdagsmorgonen hade SVT bjudit in tre debattörer till ”Gomorron Sverige” för att bland annat diskutera Nyheter Idags avslöjande om Dagens Nyheters mörkläggning.

Trion bestod av Daniel Sandström, som är litterär chef på DN:s ägare Bonnier, Kerstin Brunnberg från Expos styrelse och Kristina Lindquist som är kulturchef på Upsala Nya Tidning.

Sandström talade om ”professionella nyhetsorganisationer”, att dessa just nu är under ”stark press” och hävdade att Nyheter Idags avslöjanden är ”konspirationsteorier”.

– De journalistiska organisationerna är under stark press, dels genom de här konspirationsteorierna, det andra är genom de ekonomiska utmaningar som finns, sade han.

Han fick medhåll från såväl Lindquist som Brunnberg. Brunnberg påstod om DN-avslöjandet att ”bara tanken skulle vara ett moras” och att hon därför inte trodde på det.

– Det skapar misstro mot trovärdig information och det skapar en osäkerhet i samhället, sade hon.

Chang Frick kritisk

Nyheter Idags Chang Frick är kritisk till hur svensk media agerar efter avslöjandena om DN där flera tidningar skrivit om avslöjandena men avfärdat dem som ”konspirationsteorier” från en ”hatsajt” utan att låta Nyheter Idag komma till tals.

– Jag tycker det är talande att vare sig SVT, tidningen Journalisten eller något annat svenskt medium låter oss komma till tals eller bemöta utan att man enbart publicerar ensidigt i den här historien.

På vilket sätt är det talande?

– Jag tror man är väldigt rädd för vad jag skulle ta med mig in i studion och presenterat och sagt för saker i den här frågan.

Men, finns det ingen substans i kritiken? Är det en konspirationsteori som Nyheter Idag sprider?

– Varje sak vi publicerar, varje påstående vi publicerar går att verifiera. Allting går att verifiera. Man kan kontakta oss, man kan gå igenom vårt källmaterial, man kan intervjua samma personer som vi har gjort och gå vidare med samma material och komma fram till samma slutsats.

Varför är det ingen tidning som har gjort det då?

– Man vågar inte.

Ulf Johansson: ”Korrekt sätt”

Enligt de pressetiska reglerna ska en seriös nyhetsfömedlare ge utrymme för den som kritiseras att ”bemöta kritiken” samt sträva efter ”att återge alla parters ståndpunkter”.

Men att Nyheter Idag aldrig fick möjlighet att bemöta de påståenden och anklagelser som framfördes i den statliga TV-kanalen tycker inte SVT:s ansvarige utgivare Ulf Johansson spelar så stor roll.

– Jag tycker att diskussionen om hur detta hanteras nu kan föras på det här sättet och att vi har tagit vårt ansvar, säger han till Nyheter Idag.

Inte heller panelens sammansättning, där en kom från Bonnierkoncernen och en annan från Expo, tycker han är iögonenfallande. Tvärtom tycker han att Gomorron Sverige fick till en bra och balanserad sammansättning av kritiska röster.

– Så som du beskriver dem så är det ju deras nuvarande uppdrag, men det är dessutom så att Brunnberg är före detta radiochef och Sandström är före detta kulturredaktör så ja, det de tar med sig gemensamt så tycker jag nog att det var en bra sammansättning, säger han.

Tycker du inte att den utpekade parten ska få möjlighet att uttala sig, bemöta påståendena eller lyfta fram att det finns belägg, att personer inom polismyndigheten intervjuats, och att detta får lyftas fram i debatten?

– Jag tycker att det här var ett korrekt sätt att hantera den här delen i Gomorron, ja.

   Alla artiklar om DN:s mörkläggning 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag