Socialdemokraterna i Skåne samlar pengar till UNRWA

Bild: Jensohlsson/CC BY-SA 4.0/ISM Palestine/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 7 feb 2024 2024-02-07
E-post 0

Den svenska biståndsmyndigheten Sida har stoppat utbetalningarna till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, efter uppgifter om att anställda deltog i terrorattacken mot Israel den 7 oktober. Beslutet fick kritik från socialdemokratiskt håll, och nu ordnar Socialdemokraterna i Skåne en egen insamling till organisationen.

Efter uppgifter från Israel om att flera personer anställda av UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, misstänks för att ha deltagit i terrorattacken den 7 oktober, beslöt flera länder att frysa sina bidrag till organisationen.

Bland de länder som stoppade biståndet märks USA, Storbritannien, Finland, Italien, Australien, Tyskland och Kanada, och i förra veckan beslutade den svenska biståndsmyndigheten Sida för att stoppa 31 miljoner kronor i humanitärt bistånd som skulle ha betalats ut via UNRWA.

Beslutet välkomnades av biståndsminister Johan Forssell (M).

– De här medlen kommer att betalas ut till andra humanitära aktörer, som verkar i Palestina men även i Libanon. Bakgrunden är den allvarliga kritiken som har framkommit. Det här är ett bra beslut, sade Johan Forssell till Dagens Nyheter.

Beskedet fick kritik från vänster.

– Andra organisationer använder sig av infrastruktur från UNRWA och tar man bort den finns bara Hamas infrastruktur kvar, sade Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till DN.

Tidigare ministern Annika Strandhäll (S) hävdade att ”det pågår ett troligt folkmord mot palestinier i Gaza” och att ”historien kommer inte förlåta oss” i ett inlägg på plattformen X om det stoppade biståndet.

Tidigare ministern Morgan Johansson (S) kallade Sidas beslut för ”katastrofalt” i SVT:s Aktuellt.

– Man måste komma ihåg vilken extrem situation Gaza befinner sig i. Hundratusentals människor riskerar en akut svältkatastrof. Att då slå sönder Unrwa på det här sättet kommer att kosta många människor livet, säger han i SVT:s Aktuellt.

Nu får UNRWA mer konkret stöd från svenska socialdemokrater, i alla fall om man får tro Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

I ett inlägg på Facebook skriver Stjernfeldt Jammeh om en Swish-insamling partiet organiserar, där hon lovar att partiet ska lägga dubbelt så mycket som de insamlade medlen i ett bidrag till UNRWA.

Läs även: Flera länder stoppar stöd till UNRWA

Läs även: Strandhäll rasar när Sverige stoppar Palestina-pengar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag