Son hade bombverkstad i lägenhet – nu vill bostadsbolag vräka familjen

Bild: Public Domain
  • Fredag 23 feb 2024 2024-02-23
E-post 0

En 19-årig man tillverkade bomber i sin familjs lägenhet på Rosengård i Malmö för försäljning åt kriminella över hela landet. Efter att mannen dömts till fyra års fängelse av Malmö tingsrätt vill hyresvärden MKB säga upp mannens mamma från lägenheten, rapporterar Hem & Hyra.

I december dömdes en 19-årig man av Malmö tingsrätt till fyra års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 19-åringen greps efter att han avlyssnats och övervakats av polisen, som fått in tips om att han tillverkade bomber åt andra kriminella.

När polisen gjorde tillslag i mannens bil och lägenheten på Rosengård påträffades komponenter för så kallade ”termosbomber” i form av explosiva ämnen, stålkulor och termosar. Enligt domen räckte det beslagtagna materialet till flera ”kraftfulla termos- och rörsplitterbomber”.

19-åringen medgav att han byggde termosbomber för att sälja till kriminella men hävdade att han inte hade lyckats med försäljningen. Chattar i utredningsmaterialet visade emellertid exempel på kontakter med köpare på flera andra orter i landet. “Ja behöver flera styckna men de måste spränga bort entré/dörrar förstår du?”, skrev en av personerna.

Lägenheten där en del av materialet påträffades hyrdes av 19-åringens mamma, som bott i trerummaren med 19-åringen och hans syskon i femton år, men nu säger hyresvärden MKB upp hennes hyreskontrakt på grund av domen mot 19-åringen.

Enligt bostadsbolaget har det funnits risk för att materialet i lägenheten exploderade, vilket hade kunnat ”orsaka allvarliga eller dödliga skador på människor”. MKB menar även att mamman i flera år känt till sonens kriminalitet, med hänvisning till hennes uppgifter i polisförhör. Enligt MKB har kvinnan därmed brustit i tillsynsansvar över sin son, och ska därför vräkas.

Ärendet kommer avgöras av hyresnämnden, som dömde mot bostadsbolaget MKB i ett tidigare fall där man ville vräka en familj från en lägenhet i Limhamns sjöstad, som utsatts för sprängdåd och beskjutningar riktade mot familjens söner.

Den gången menade hyresnämnden att bostadsbolaget inte kunnat bevisa att sönerna begått brott i eller omkring hemadressen, varför föräldrarna inte kunde klandras för hämndattackerna mot lägenheten.

Frågan om vräkning av gängkriminella och deras familjer är högaktuell. På torsdagen höll regeringen en pressträff om ett förslag att göra det lättare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster med kopplingar till grov kriminalitet, inklusive familjer där barnen har begått brott. Bland annat vill man vill utöka möjligheten till vräkningar även när brotten sker i närområdet.

– Den som säljer narkotika i en lekpark eller bär vapen i ett bostadsområde ska kunna bli av med sin bostad på samma sätt som den som förvarar narkotika eller vapen i sin lägenhet, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) enligt Dagens Nyheter.

Läs även: Bostadsbolag vill vräka klanfamilj efter hot och våld mot grannar och tjänstemän

Läs även: Gängkriminell son sköt ihjäl man vid hemmet – familjen vräks

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag