Sonesson vill ha ”gated communities” i Staffanstorp

Christian Sonesson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 jan 2020 2020-01-23
E-post

STAFFANSTORP Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) vill se så kallade ”gated communities” i sin kommun i framtiden. Detta som ett svar på den ökande otryggheten i samhället.
– Jag tror att Sverige kommer att gå i den riktningen, säger han.

”Samtidigt som regeringen står handfallen inför att bekämpa kriminalitet och skydda medborgare så skruvar Staffanstorps kommun upp sitt trygghetsarbete”, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson på Facebook.

Ingen kommun är förskonad från otrygghet och kriminalitet, konstaterar Sonesson. Därför lägger han nu fram flera förslag till kommunstyrelsens arbetsutskott som har med den fysiska stadsplaneringen att göra – förslag som den politiska majoriteten bestående av M och SD står bakom.

Sonesson vill bland annat att kommunen ska ”utreda och lämna förslag till planering för nya bostadsområden där säkerhet för de boende är väl integrerat redan i planeringsstadiet. Det vill säga så kallade ’gated communities’.”

– Den fysiska planeringen i Sverige är ofta ganska godtrogen fortfarande. Man bygger väldigt öppet och oskyddat, man bygger under förutsättningen att alla människor alltid vill väl. Ja, man har dörrar med lås och ibland säkerhetsdörrar, men det är inte så mycket mer än så, säger Sonesson.

Läs även: Samröre med terrororganisation blir brottsligt – bara V röstade mot

Han nämner kameror, sensorer och vakter som inslag som kan ingå i de framtida bostadsområdena. Att ha murar runt dessa områden är också en möjlig lösning.

– Den typen av områden finns inte riktigt i Sverige vad jag känner till i alla fall. Jag tror att Sverige kommer att gå i den riktningen och då är det lika bra att ha utrett det innan, så att man kan ha ett koncept på plats.

Sonesson säger att han har märkt av ett intresse från exploatörer att bygga ”gated communities”. Han nämner också det att människor flyttar ut ur vissa städer och ibland även utomlands på grund av otryggheten, som tecken på att det finns en efterfrågan.

Läs även: Westerholm: ”Det finns ett antal platser där det behövs ett utegångsförbud just nu”

Under morgonen har Christian Sonesson fått frågan av andra medier om hur han tänker kring den socialdemokratiska oppositionens kritik – att hans förslag snarare bidrar till ökad otrygghet.

– Den här socialdemokratiska politiken som man har kört i alla år i Sverige har ju inte fungerat, den har varit kontraproduktiv och lett till att vi i dag har ett mer otryggt och mer kriminellt Sverige än på mycket länge, kanske någonsin. Så den linjen är ju prövad, den fungerar inte, säger han.

– Jag tror inte att mina förslag som syftar till att öka tryggheten skulle bidra till att folk tycker det är otryggt. Det är nog snarare bomber och skjutningar som leder till att människor tycker det är otryggt i samhället i dag.

Läs Christian Sonessons Facebookinlägg här:

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag