Soraya Post (Fi) i antisemitiskt utspel: ”Judiska lobbyn”

Soraya Post (Fi). Foto: Oscar Wettersten
  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post

STOCKHOLM EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) tror att det finns en judisk lobby. Det avslöjade hon under en föreläsning på ABF-huset i Stockholm på måndagen. – Den judiska lobbyn ville rekrytera mig, sade Post bland annat.

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post har sparkat igång sin kampanj inför EU-valet.

Post, som profilerat sig som förkämpe för romers rättigheter, pratade under sin föreläsning bland annat om hur hon velat få EU att erkänna att även romer blev utsatta under Holocaust, förintelsen.

I resonemanget som hon förde menade Post att det fanns krafter som var emot.

– Det har varit en väldigt stark lobby mot, sade Soraya Post och fortsatte med ett resonemang om den ”judiska lobbyn”.

– Äganderätten till Holocaust hade den judiska lobbyn. Den judiska lobbyn ville rekrytera mig innan, och jag blev väldigt ofta inbjuden, min pappa var ju jude, sade Post.

Uttalandet är antisemitiskt enligt den accepterade definitionen från IHRA då Post sprider en myt om en ”judisk” maktstruktur som kontrollerar olika samhällsinstitutioner.

Att påstå att en lobby (judisk) tar ägandeanspråk på Holocaust är även det antisemitism enligt IHRA:s definition.

Soraya Post förklarade sedan att hon inte är rasist och vad det innebär.

– Och eftersom att jag inte är rasist så pratar jag om alla former av rasism. Jag pratar inte bara om antisemitism. Jag pratar om alla, om alla människors lika värde.

Soraya Post har tidigare varit i blåsväder på grund av oklarheter kring sin kiosk som hon låtit en släkting driva.

Läs mer: Soraya Post (Fi) förlorar sin kiosk – menar att hon blir diskriminerad

Se hela föreläsningen här, utspelet om ”judisk lobby” är vid cirka 1:14:15 in i klippet.

Det är inte första gången som högt uppsatta Fi-medlemmar gör antisemitiska utspel. Den tidigare riksdagskandidaten Oldoz Javidi påstod i en intervju med Feministiskt Perspektiv att Israel ockuperat Palestina och att Israel stulit liv och frihet från människor. Javidi pratade också om sin ”drömlösning”.

– Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur, sade Javidi.

Feministiskt initiativ uppgav att man hade förtroende för Javidi men att hon skulle få utbildning i att vara mindre rasistisk.

Läs även: Trots antisemitismen – Fi låter Oldoz Javidi stå kvar på riksdagslistan

När kritiken till slut blev för hård lämnade Javidi.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag