Sossarna stoppar Allards yrkande – hävdar att det är olagligt

Bild: Örebropartiet/Youtube
  • Fredag 27 maj 2022 2022-05-27
E-post 646

Ett yrkande från Markus Allard har stoppats av Socialdemokraterna i Örebro kommunfullmäktige med hänvisning till att yrkandet skulle vara olagligt. Men S får stöd av oppositionspartiet Moderaterna, som enligt Allard kallade yrkandet för ”vänsterextremism”.

På onsdagen stoppade Socialdemokraterna ett yrkande som Markus Allard försökte lägga fram i Örebro kommunfullmäktige med hänvisning till att yrkandet skulle var olagligt. Yrkandet handlade om hur de motioner som läggs fram i kommunfullmäktige behandlas av komunstyrelsen.

– Jag har flertalet gånger tagit upp hur Socialdemokraterna saboterat motionsprocessen. Det är uppåt femtio motioner, och vissa har fått vänta i upp till åtta-nio år, säger Markus Allard till Nyheter Idag.

Hur gör de för att sabotera motionsprocessen?

– De säger till exempel att ”det är stadsbyggnadsförvaltningen som handhar den här motionen”. Sedan ligger den på ett skrivbord där i månader eller år. Det här såhär de jobbar, det är helt uppenbart att de saboterar.

Den motion Markus Allard lade fram bestod av två yrkanden. Det första yrkandet krävde att ”samtliga motioner som är över ett år gamla ska vara färdigberedda och redo för beslut senast sista oktober 2022”. Det följande yrkandet krävde att kommundirektören ska avlägsnas från sin post om det första yrkandet inte genomförs.

– I och med att sossarna bara skiter i det så måste det finnas en konsekvens, och kommundirektören är ytterst ansvarig. Men då hävdar de att jag inte får ställa det andra yrkandet för att det är mot lagen. Det är ju riktigt bisarrt, att de mitt i en valrörelse olagligförklarar ett yrkande från oppositionen.

Läs även: Allard krävde svar om islamistskolor – möttes med tystnad: ”En skam att det ser ut såhär”

Men det var inte bara de regerande Socialdemokraterna som reagerade starkt på yrkandet, enligt Allard.

–  De som verkligen flög på mig var Moderaterna, de fick panik över att jag lade ett skarpt yrkande om att man ska sluta pissa på oppositionen.

– Det här handlar ju inte bara om att tvinga styret att sluta sabotera motionsprocessen, som ska sägas är jätteviktig för demokratin, utan det är också ett sätt att syna oppositionen. Nu får de ett skarpt verktyg, att verkligen sätta sossarna i ett punggrepp här. Kommer de att ta det verktyget, eller kommer de fortsätta gråta sina krokodiltårar?

Men kommunfullmäktiges ordförande Jan Zetterqvis (S) menade alltså att det andra yrkandet var olagligt, med hänvisning till paragraf 57 i kommunlagens 5:e kapitel, som lyder ”Ordföranden får vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget skulle leda till ett beslut som strider mot lag eller annan författning.”

Det stycke Johansson citerade följs emellertid av ytterligare en mening, som säger att ”fullmäktige får dock besluta att förslaget ändå ska läggas fram”.

– Jag frågade varför han inte läste hela stycket från lagen om han ändå ska veva med det. Sedan citerade jag hela stycket, inklusive den sista meningen. Då började ledamöter från alla möjliga partier gasta om att jag inte tolkar lagen korrekt, säger Allard.

Allard menar att det inte är upp till politikerna att avgöra om ett yrkande är olagligt, utan att det i så fall ska anmälas till förvaltningsrätten.

– Vi är ju högsta beslutande organ, och är det så att vi fattar ett beslut som är felaktigt, då får ju en domstolsinstans gå in och riva upp det i så fall. Men jag måste ju ha möjlighet att yrka det.

Det hela slutade med att ett mildare yrkande från Sverigedemokraterna om att motionerna ska beredes ”skyndsamt” fick bifall, ett yrkande utan varken deadline eller sanktion.

– Det kommer styret tolka på precis samma sätt som man har tolkat befintlig lagstiftning. Man kommer alltså inte göra ett skit. Men enligt Moderaterna var det tydligen ”vänsterextremism” att försöka få sossarna att sluta sabotera motionsprocessen, säger Allard.

Läs även: De underkända underskrifterna

Läs även: Kampen om folkomröstningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag