Spaniens premiärminister: Dags att börja hantera covid som influensan

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Foto: Ministry of the Presidency. Government of Spain
  • Torsdag 13 jan 2022 2022-01-13
E-post

SPANIEN Covid-19 bör sluta ses som en pandemi och börja behandlas som en endemisk sjukdom, likt säsongsinfluensan. Det tycker den spanske premiärministern Pedro Sánchez som nu manar till en diskussion bland Europas länder om frågan. 
– Det är en nödvändig debatt. Vetenskapen har gett oss svaret för hur vi skyddar oss, säger Sánchez till radiokanalen Cadena Ser i en intervju under måndagen, enligt Bloomberg.

I intervjun tillägger han att virusets dödlighet har gått ner sedan början av pandemin och att det därför är läge att blicka framåt.

– Vi måste utvärdera utvecklingen av covid från en pandemi till en endemisk sjukdom.

Läs även: Influensa motiverar nya restriktioner

Premiärministerns uttalande kommer samtidigt som den sydafrikanska varianten Omnikron sveper över Europa. Omnikron är mer smittsam än tidigare varianter men är också – vad det verkar – mindre dödlig och ger inte lika allvarliga symtom.

Med det som bakgrund menar Sánchez att det finns anledning till att försiktigt ändra approach till smittspridningen. Enligt Sánchez har landets hälsominister Carolina Darrias tagit upp saken med sina europeiska kollegor.

Redan nu finns det långt gångna planer i Spanien på att ändra tillvägagångssätt för att övervaka smittspridningen av covid-19. Däribland planerar landet sluta att registrera varje fall av smitta och inte längre testa alla med minsta lilla symtom. Samma system har använts i åratal för att övervaka influensan, rapporterar El País.

Läs även: Sydafrika: Ny coronavariant ger milda symptom – WHO kritiserar reserestriktioner

Läs även: Lööf och Bolund har fått covid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag