Spermadonator spred genetisk sjukdom till lesbiska par – 15 barn riskerar intellektuell funktionsnedsättning

Ta inte emot sperma från denna man. Bild: Facebook
  • Onsdag 1 jun 2022 2022-06-01
E-post 94

En spermadonator blev far till 15 olika barn med lesbiska par utan att berätta för dem att han bar på genen som leder till fragilt X-syndromet, som innebär nedsatta intellektuella förmågor, ofta i kombination med autism eller hyperaktivitet, rapporterar Metro Uk

James MacDougall, 37, har inte själv fragilt X-syndromet, men de flesta pojkar och omkring hälften av alla flickor som har en förälder med genen utvecklar syndromet.

Läs även: Efterlyses: Utomnordisk sperma

MacDougall  ha gjort reklam för sin verksamhet på sociala medier, väl medveten om att risken för att föra vidare syndromet gjorde honom till en olämplig donator hos fertilitetskliniker.

Trots att han ska ha undertecknat avtal om att inte söka kontakt med sina barn, som alla ännu är yngre än 3 år, ska han ha ansökt om umgängesrätt hos familjerätten i Derby, Storbritannien.

Tre av mödrarna motsatte sig umgängesrätten, och domaren i fallet dömde MacDougall att bli av med föräldraansvaret och förbjöd honom att kontakta barnen. MacDougall förbjöds också vända sig till domstolen igen under tre års tid.

Domaren beslöt även att offentliggöra McDougalls namn för att andra kvinnor som letade efter en spermadonator skulle kunna varnas för honom via medier.

– Det vanliga förfarandet med anonymitet i familjerätten ska inte användas av föräldrar för att bete sig på ett oacceptabelt sätt och sedan gömma sig bakom anonymiteten, sade domaren.

Det är oklart hur många av barnen som utvecklat fragilt X-syndromet, men minst ett av barnen rapporteras ha utmanande beteende och har ännu inte börjat prata vid tre års ålder.

Läs även: Elon Musks exflickvän vill bygga ”lesbiskt rymdkollektiv” på Jupiters måne

Läs även: Lesbiskt par ville inte kyssas – misshandlades av gäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag