Springare återigen anmäld av egna polisledningen – den här gången efter att ha uttalat sig om gruppvåldtäkter

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 745

Förra året anmäldes Peter Springare för både hets mot folkgrupp och dataintrång av sina chefer.

Nu anmäler polisledningen igen – efter att Springare uttalat sig om gruppvåldtäkter som ”nytt fenomen” och vilka som är gärningsmän på en föreläsning.

Något som TV4 Nyheterna var först med att berätta om.

Läs mer: ”Gruppvåldtäkt kulturellt betingat”: Springare bröt mot värdegrunden enligt Ramberg

Enligt Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i Bergslagen, så tror polisen i Örebro att det finns skäl att utreda om Peter Springare gjort sig skyldig till brott.

Det var när Peter Springare under en föreläsning i Göteborg i början av februari bland annat uttalade sig om gruppvåldtäkter och sade att det var ett nytt fenomen:

”Det finns ju även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som vi ser hos utlandsfödda gärningsmän. Det är ett kulturellt fenomen. Det här med människosynen. Det råder det ingen tvekan om och det hörs i förhören. Det pratas om horor och ’de är horor’ och hit och dit”

Till Expressen uppger Mats Nylén att att man polisanmäler Peter Springare för att uppfattas som saklig och neutral, och bevara allmänhetens förtroende.

– När man lyssnar på TV4-inslaget i förra veckan så uppstår frågor huruvida det han säger kan vara brottsligt eller inte. Då har vi en skyldighet enligt en förordning som finns att anmäla det för intern utredning. Det är åklagare i chefsställning som bestämmer om det är rätt eller fel, brottsligt eller inte brottsligt. Så det är ett normalt förfarande, säger Nylén.

”Läs på och be om ursäkt!” Springares uppmaning till Anne Ramberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag