SR överger Twitter

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 18 apr 2023 2023-04-18
E-post 0

Sveriges Radio slutar vara aktiva på Twitter. I en text på public service-bolagets webbsida skriver sociala medier-ansvarig Christian Gillinger varför man väljer att överge plattformen, där man nyligen märkts som ”Publicly-funded media”.

Skälet till beslutet är enligt Gillinger ett behov av att ”fokusera och prioritera” public service-bolagets digitala närvaro, vilket även är anledningen till varför man minskat sin närvaro på plattformen de senaste åren.

”I Internetstiftelsens rapport ’Svenskarna och Internet’ från förra året framgår det att endast sju procent av svenskarna är på Twitter dagligen. Och den minskningen har vi märkt av under åren, i form av mindre dialog och färre interaktioner med våra tweets. Publiken har helt enkelt valt andra platser att vara på. Och därför väljer Sveriges Radio nu att inaktivera eller radera de sista kontona som är kvar”, skriver Gillinger.

Enligt den sociala medier-ansvarige har man ingenting emot den nya varudeklarationen ”Publicly-funded media”, som inte ligger bakom beslutet.

”Frågan har också dykt upp om hur vi ser på att Ekot-kontot nu av Twitter märkts som ’Publicly funded-media’. Det tycker inte vi är några konstigheter, utifrån hur definitionen ser ut just nu, så är det en korrekt beskrivning av hur Sveriges Radio finansieras. Ekot-kontot kommer som sagt också finnas kvar även om det inte kommer vara aktivt”, skriver Gillinger.

Läs även: ”Offentligt finansierad media” – SVT och SR får ny varudeklaration på Twitter

Däremot skriver han att man inom SR har noterat turbulensen kring plattformen den senaste tiden och ser nedskärningarna av företagets personal som ”oroande”. Dessa faktorer har enligt Gillinger vägt in i beslutet.

”Vi tror att det på sikt kan påverka företagets kapacitet att hantera exempelvis falska konton, bottar och desinformation, men också hat och hot.”

Vidare uppger han att det är Sveriges Radios redaktionella konton som nu lämnar plattformen och att dess medarbetare kommer att fortsätta få vara aktiva på plattformen om de så vill.

Läs även: Här lovar förre SR-chefen att ”skapa otrevlig stämning” mot SD – får stöd av Ramberg och S-minister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag