Stadsarkivet täckte över judisk litteratur – ville undvika skadegörelse

Malmö Stadsarkiv. Foto: Public Domain
  • Tisdag 12 okt 2021 2021-10-12
E-post

MALMÖ Inför förintelsekonferensen i staden valde arkivarien Anette Sarnäs på Malmö Stadsarkiv att ställa fram böcker och affischer med judisk anknytning i skyltfönstret. Hon fick senare beskedet att böckerna skulle täckas över med filt för att undvika skadegörelse.
– Jag blev jävligt upprörd och förbannad, säger hon till Sydsvenskan.

– Allt var färdigt i torsdags. Men på fredag eftermiddag fick jag besked om att det varit säkerhetsmöte och att det här inte skulle vara synligt under helgen för att undvika skadegörelse, att fönster kunde krossas och att stadsarkivet riskerade stora skador, säger hon till tidningen.

Stadsarkivet i Malmö har tidigare skrivit under ett avtal med FN-organet Unesco i syfte att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. I ljuset av detta blev Anette Sarnäs mycket besviken på stadsarkivets beslut.

– Jag blev jävligt upprörd och förbannad. Jag protesterade men beskedet jag fick var att det kunde tas bort igen på måndag när det finns personal och väktare på plats, säger hon.

Läs även: Våg av antisemitiskt hat: ”Våldta deras döttrar”

Stadsarkiviarien Adam Hidestål förstår besvikelsen över beslutet. Enligt honom rörde det sig om ett internt missförstånd och den lila filt som sattes över litteraturen togs bort under lördagen så fort han fick reda på det.

– Det skickar så klart en olycklig signal som vi absolut inte står för. Vi jobbar extremt mycket med tryck- och yttrandefrihet och har varje vecka aktiviteter i den riktningen. Vi är verkligen inte rädda för att skylta med den typen av litteratur, säger han till Sydsvenskan.

”Ingen framtid för oss som judar här i Malmö”

Under onsdagen 13 oktober hålls en konferens till minne av Förintelsen och mot antisemitism i Malmö. Den skulle egentligen ha ägt rum förra året till 75-årsminne av andra världskrigets slut. Men då kom coronapandemin i vägen, rapporterar SVT.

Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande antisemitism i staden och judiska familjer som väljer att flytta därifrån. Till Dagens Nyheter berättar en familj att de på grund av judehatet inte längre kan stanna i Malmö.

– Jag är svensk i hjärtat och skulle helst bo kvar. Men det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö. Israel känns långsiktigt som det tryggaste, säger familjens mamma till tidningen.

Samtidigt ger statsminister Stefan Löfven Malmö kommun ett gott betyg i arbetet mot antisemitism.

– Här har man en kommunledning som vill bekämpa antisemitism och som har en bra dialog och ett bra samarbete med judiska församlingen för att göra just det, säger han till Kvällsposten.

Läs även: S-politiker ledde ramsan ”Krossa sionismen” på demonstration mot Israelavtal

Läs även: ”Viker inte en millimeter” – SSU Skåne försvarar ”krossa sionismen”-sången

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag