Staffanstorp slutar med specialmat till muslimer

Christian Sonesson (M). Foto: Staffanstorps kommun
  • Onsdag 9 jan 2019 2019-01-09
E-post 31779

STAFFANSTORP Det politiska styret i skånska Staffanstorp vill att skolorna i kommunen slutar erbjuda alternativ till fläskkött. ”Vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav”, säger Christian Sonesson (M).

Enligt ett förslag som snart ska upp i utbildningsnämnden ska Staffanstorps skolor inte längre erbjuda ett köttalternativ till de som inte äter fläskkött. Istället får dessa äta vegetariskt de dagar som fläsk står på menyn. De som av medicinska skäl har rätt till specialkost kommer att få det.

Läs även: Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

”Men vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav. Allt kostar och då måste man prioritera, vi prioriterar att lägga skattepengarna på kärnverksamheterna, exempelvis utbildning”, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) om förslaget på Facebook.


Läs också: M och SD samarbetar i Staffanstorp: ”Väldigt lätt”

Sydsvenskan intervjuar en mamma vars söner inte vill äta griskött av religiösa skäl. Hon menar att förslaget sänder budskapet att alla inte är lika välkomna i Staffanstorp.

– Jag har ingenting emot vegetariskt, men det här handlar inte om mat egentligen, utan om politik och människosyn, säger hon.

Utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) förnekar att det skulle röra sig om diskriminering mot vissa religioner.

– Nej, det finns ju fler än muslimer som inte äter gris och beslutet gäller ju även dem. Och det vegetariska alternativet kan ju alla äta, säger hon till Sydsvenskan.

Enligt det handlingsprogram som Moderaterna och Sverigedemokraterna har tagit fram för perioden 2019–2022 ska kommunens verksamhet vara fri från ”kulturella särkrav”.

”Exempelvis skilda badtider eller dylikt. Kommunens verksamhet ska också vara fri från religiösa uttryck, som t ex ritualslaktat kött”, slår den politiska majoriteten fast.

Läs även: Efter kameraövervakning och väktare i Staffanstorp – invånarna känner sig tryggare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag