Stenevi (MP): ”Jag tillhör en klan”

Bild: Skärmdump riksdagen.se
  • Onsdag 15 sep 2021 2021-09-15
E-post 2113

STOCKHOLM Under onsdagens partiledardebatt passade Johan Pehrson (L) på att begära en replik på Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Liberalen frågade då Stenevi vad hennes parti planerade att göra för att bekämpa de kriminella klanerna i landet. Det gröna språkröret kom då med en märklig bekännelse. – Jag tillhör en klan, sade hon i slutrepliken.

– Det nyuppväckta intresset från Miljöpartiet om att bekämpa brott är glädjande. Jag hörde demokratiministern (miljöpartisten Amanda Lind), som också är här i rummet, nyligen berätta att hon inte tycker att en krona ska gå till galna fundamentalister i offentligt stöd. Jag uppskattar detta, det är dags nu att sätta stopp för detta, sade Pehrson i sin första replik på Märta Stenevis anförande.

Han fortsatte därefter med att fråga vad det gröna partiet tänkte göra mot klanerna i landet.

– Men vill Miljöpartiet också bekämpa klanerna? Kan Miljöpartiet tänka sig att vidta åtgärder för att kämpa ned denna medeltida företeelse som sätter klorna i människors frihet?

Stenevi svarade med att påpeka att hennes parti vill bekämpa alla kriminella strukturer.

– Vi är beredda att bekämpa alla brottsliga strukturer vare sig vi kallar dem gäng, MC-klubbar eller klaner sade hon i replikskiftet.

Läs även: Löfvens sista riksdagsdebatt – naziststämplar SD och varnar för hot mot demokratin

I nästa replik uttryckte Pehrson sin nöjdhet över att Miljöpartiet vågade ta ordet ”klan” i sin mun.

– Det är första gången jag tror att jag faktiskt hört en miljöpartist nämna att det faktiskt finns klaner i Sverige och att de måste bekämpas.

Då passade Märta Stenevi på att komma med det stora tillkännagivandet.

– Jag tillhör en klan, en väldigt starkt matriarkalt styrd klan. Fantastisk klan, har ingenting att göra med organiserad brottslighet kan jag säga.

Hon fortsatte:

– Det finns MC-gäng, det finns gäng som bygger på kompisskap och det finns en rad andra strukturer för detta. De ska bekämpas.

Kritiseras på Twitter

På Twitter reagerar flertalet personer på Stenevis utspel om klantillhörighet. Däribland Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö.

 

Även journalisten och den tidigare Public Service-anställde Johan Romin är kritisk till uttalandet.

 

Twitteranvändaren Pontus Persson undrar vad exakt det är som Stenevis klan sysslar med.

 

Stenevi kritiseras också för sin återkommande brunsmetning av oppositionen som ”det blåbruna blocket”. Under debatten anmärkte Ebba Busch på detta och bad henne att sluta med epitetet.

– Kalla mig inte blåbrun. Jag är kristdemokrat. Jag vet var vi står någonstans värderingsmässigt, sade KD-ledaren.

Läs även: Eberhard sågar Stenevis uttalande: ”Har ingen som helst substans i verkligheten”

Läs även: Stenevi (MP) om invandringen: ”Vi kan ta emot betydligt fler”

Läs även: Stenevi: ”Åkesson har bott under en sten de senaste 30 åren”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag